En arbetare som använder en elektrisk borrmaskin på en byggarbetsplats, med byggnadsställningar och träd i bakgrunden. Den anställde är klädd i en reflexjacka och hörselskydd, och är i färd med att borra i en trästruktur.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet förklarar skyddsombudet Fredrik Jansson riskerna med att arbeta med vibrerande verktyg. Foto: Henrik Friberg/SVT

Vibrationsskador ökar bland byggjobbare – facket kontrollerar arbetsplatser

Uppdaterad
Publicerad

Skador av vibrerande verktyg är ett växande problem bland byggnadsarbetare. Nu gör fackförbundet Byggnads flera kontroller på arbetsplatser i Blekinge.

– Att man får vita fingrar är det vanligaste. Du tappar känseln, kan inte knäppa knappar eller känna värme från ett barns kind, säger huvudskyddsombud Fredrik Jansson.

Under veckan kontrollerar fackförbundet Byggnads 20 arbetsplatser i Blekinge med siktet inställt på vibrerande verktyg. Under torsdagen besöktes en byggarbetsplats i Mörrum.

– Det kommer in rapporter att fler och fler får arbetsskador från vibrerande verktyg, att man får vita fingrar och vikingasjukan. Oftast får man byta bransch – då kan man inte jobba med något vibrerande överhuvudtaget, säger huvudskyddsombud Fredrik Jansson.

Elever lär sig från start

För de som utbildar sig på Byggprogrammet ingår kunskap om riskerna med vibrerande verktyg från början redan på gymnasiet.

– När vi kommer ut på praktik är de noga med att tala om det för oss. Man vill inte skaka för mycket och förstöra kroppen, säger praktikanten Oliver Wahlman.

I klippet beskrivs några av riskerna med vibrationsskador

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.