Vita händer. Foto: SVT

Fler söker vård för vibrationsskador och vita händer

Uppdaterad
Publicerad

Långvarigt arbete med vibrerande verktyg som exempelvis borrar och sågar kan ge livslånga besvär. Antalet personer som söker sig till Universitetssjukhuset i Örebro för vibrationsskador och så kallade vita händer har har ökat rejält de senaste åren. Det har också visat sig bli vanligare bland yngre.

I Sverige utsätts cirka 400.000 personer för vibrationer i sitt yrkesliv. Främst är det arbetare inom metall- och byggindustrin. En av de vanligaste skadorna som de ådrar sig är vibrationsskador, alltså nerv- och kärlskador i händerna. Och det här verkar bli vanligare, berättar specialistläkaren Per Vihlborg på Universitetssjukhuset i Örebro.

– När jag började här år 2005 hade vi fem patienter på hela året. Det var ingen vanlig skada då. I år ligger antalet på 46. Det är främst de senaste tre åren vi märkt av ökningen, säger han.

Fler söker hjälp för vibrationsskador

Märks av på flera sjukhus

Men det är inte bara i Örebro som det här märks av. Samma mönster återfinns även på andra platser i landet, exempelvis i Göteborg, Linköping, Uppsala, Umeå och Lund.

– År 2011 hade vi 50 fall. Därefter har det fördubblats och ligger nu på cirka 100 fall årligen. Fler använder vibrerande verktyg, säger överläkaren Catarina Nordander på Arbets- och miljömedicin Syd.

Yngsta fallet född 1993

De som drabbas av vibrationsskador är oftast män. Vanligast är bygg-och metallarbetare, men det finns också exempel på skogsarbetare och tandläkare som råkat illa ut.

– Vi märker också att allt fler yngre får vibrationsskador. Jag tycker det är anmärkningsvärt att folk födda 1993 får skador i yrket som de kommer dras med hela livet, säger Per Vihlborg.

SVT Play: Se inslaget om vibrationsskador

Charlotte Wåhlin, ergonom och arbetsmiljöforskare på Universitetssjukhuset i Linköping, håller med.

– Det kan inte forsätta såhär, att unga killar kommer in med sådana här skador. Vi måste ta ett gemensamt ansvar för att förebygga det. Vi i Linköping kommer ta ett möte med Arbetsmiljöverket för att uppmärksamma frågan ännu mer, säger hon.

Begränsas i arbetet

En av dem som sökt vård på USÖ är 24-årige Björn Eriksson. Han kommer från Nora och har jobbat som snickare de senaste sex åren.

– I mitt arbeta använder vi alla möjliga maskiner som vibrerar. Exempelvis tigersåg, mutterknack och handklinga, säger han.

För bara två år sedan började han få problem med sina händer. Det här begränsar honom nu i arbetet.

– Det blir svårare att kontrollera händerna och dess fingerfärdighet. Det liksom sticker i dem. Det gör inte ont, men det är frustrerande. Ett störande moment, säger han.

Värk och känselbortfall

Vibrationsskador kan se ut på lite olika sätt. Oftast känner patienter, precis som Björn, stickningar och domningar i händerna. Man kan också känna värk eller tappa känseln helt, särskilt när man exponeras för kyla. Det tydligaste tecknet är att fingrarna tappar sin färg och blir vita. I vissa fall handlar det om fläckar, men det kan också gå så långt att det sträcker sig ända ner till knogarna.

– Personer som får vibrationsskador kan tappa kraft i händerna. De kan få problem att utföra vardagliga sysslor som att knäppa knappar eller skära bröd. De kan också ha svårt att tvätta bilen eller bada i sjöar på sommaren, berättar Per Vihlborg.

Flera orsaker till problemet

Vad exakt det är som orsakat den plötsliga ökningen av anmälda vibrationsskador är oklart. Enligt Pål Graff, yrkeshygieniker på Arbets-och miljömedicinska kliniken på USÖ, kan det finnas flera bakomliggande faktorer.

– Det kan vara att vissa verktyg vibrerar mer än andra. Det kan också vara så att det blivit mer press i yrkeslivet, det vill säga att arbetarna jobbar hårdare och längre dagar. Sedan några år tillbaka finns ju också en lagstiftning som säger att man ska göra hälsokontroller om man jobbar med vibrerande verktyg. Kanske fler har blivit mer uppmärksamma på frågan och bättre på att söka vård, säger han. 

Forskningsprojekt pågår

Eftersom problemen verkar klättra ner i åldrarna har Arbets-och miljömedicin inlett ett forskningsprojekt. Målet är att ta reda på hur vibrationskador kan förebyggas.

– Vi tar blodprov på personer som jobbar med vibrerande verktyg. Därefter tittar vi efter markörer på om de fått kärlskador av vibrationerna. Vårt hopp är att i ett tidigt stadium kunna upptäcka om individer fått vibrationsskador och då vidta åtgärder, säger Pål Graff.

”Behövs bättre verktyg”

Projektet drog igång våren 2016 och blir klart under året. Då kommer forskarna förhoppningsvis kunna se vilka som löper stor risk att få vita fingrar. 

Vad tror du är lösningen på problemet?

– Den bästa lösningen är att det tillverkas bättre verktyg i industrin som inte vibrerar lika mycket, svarar Pål Graff.

Enligt Charlotte Wåhlin i Linköping måste det här lösas på på flera plan.

– Det är ett komplext system. Människa, teknik och organisation måste fungera tillsammans, säger hon.

Tvingas byta jobb

Det finns viss behandling som kan ge lindring mot vibrationsskador, men någon bot existerar inte. Så de som drabbas får leva med skadorna livet ut. I vissa fall har arbetare behövt byta jobb och ibland till och med bransch. Björn Eriksson har redan börjat känna av konsekvenserna av sina skadade händer.

– Jag kommer få lite andra positioner. Jag kanske inte kommer få snickra längre utan istället gå över till arbetsledare eller någon form av kontorstjänst, säger han.

Mörkertalet för vibrationsskador tros vara stort.

Hur undviker du vibrationsskador?

1. Använd inte mer kraft än vad som behövs, låt verktyget göra jobbet.

2. Variera arbetet mellan höger och vänster hand.

3. Undvik kraftigt böjda handleder.

4. Arbetsrotera mellan olika arbetsmoment.

5. Håll händerna varma och torra.

6. Ta pauser.

7. Undvik nikotin.

8. Gå på medicinska kontroller.

Källa: Arbets-och miljömedicin på Universitetssjukhuset i Örebro.

Vad ska arbetsgivaren göra?

1. Riskbedöma arbetsmoment.

2. Följa Arbetsmiljöverkets regler.

3. Utbilda i rätt arbetsteknik.

4. Erbjuda medicinska kontroller.

5. Erbjuda lämplig skyddsutrustning.

Källa: Arbets-och miljömedicin på Universitetssjukhuset i Örebro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fler söker hjälp för vibrationsskador

Mer i ämnet