• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Facken: ”Vibrationsskador en följd av slimmade organisationer”

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte bara på sjukhusen som det märks av att fler söker hjälp för vibrationsskador. Även de fackliga organisationerna blir kontaktade av sina medlemmar. Bättre arbetsrotation, minskad exponering och förändrad attityd inom branschen tror fackförbunden är lösningen på problemet.

– Folk håller på för länge med sina maskiner. Företagarna måste ta ett större ansvar med arbetsrotationer, säger Niklas Nordlund, arbetsmiljöombud på Byggnads Region Örebro-Värmland.

Inom byggbranschen har skador som orsakas av långvarigt arbete med vibrerande verktyg varit ett problem under flera år. Men det är fler än ett fackförbund som höjer rösen.

Fler söker hjälp för vibrationsskador

Fler sjukskrivningar

– Bland våra medlemmar ser vi en ökning av vibrationsskador. Vi ser också en ökning när det gäller sjukskrivning på grund av vibrationsskador, säger Ulf Rådesjö, arbetsmiljö-och försäkringsansvarig på IF Metall Östra Värmland.

Enligt fackförbunden finns det ett flertal bakomliggande faktorer som gängar i varandra. Både Byggnads och IF Metall är överens om att den exponering arbetarna utsätts för i dag är för hög.

– På det sättet man arbetar idag, med slimmad organisation, högt tempo, ofta bråttom med att få klart jobben och att det inte finns möjlighet till variation i arbetsuppgifterna, så förstår vi varför antalet vibrationsskadade ökar, säger Ulf Rådesjö.

SVT Play: Se hela inslaget här

Annika Almeen är lokalchef på Sveriges Byggindustrier i Örebro. Hon menar att det blir problematiskt eftersom många arbetare ofta jobbar på ackord på stora projekt.

–Även om företagen skulle vilja att de anställda roterar mer kanske inte de anställda är lika intresserade av det, eftersom det även påverkar ackorden, säger hon.

Annika Almeen, lokalchef på Sveriges Byggindustrier i Örebro. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Hård attityd

Det här i sin tur innebär mer arbete för den enskilde arbetaren. Sedan 2005 finns det gränsvärden för hur mycket en arbetare får handskas med vibrerande verktyg per dag. Trots det, finns det fortfarande saker som måste förändras, menar Niklas Nordlund.

– När du är ung ska du ju vara stor och stark. Så det har ju med attityder att göra också. Attityden inom byggverksamheten måste förändras, säger han.

Det här bekräftas också av Sveriges Byggindustrier.

– Branschen har attitydproblem som vi jobbar med kontinuerligt. Inte bara när det gäller vibrationsskador, säger Annika Almeen.

Är det de anställda eller cheferna som måste ändra sin attityd?

– Det är alla tillsammans. Jag kan jobba med företagen och Byggnads med sina medlemmar. Vi har ju samma mål, svarar hon.

Vanligaste godkända arbetssjukdomen

Ulf Rådesjö riktar in sig mer på själva arbetsmetoderna.

– Minska exponeringen. Till exempel genom att få fler arbetsuppgifter utöver slipningen. Se över arbetsmetoder. Finns möjligheter till automatisering? Kan vi få bort manuell slipning eller åtminstone kraftigt minska den manuella slipningstiden, frågar han sig.

Enligt AFA försäkring har vibrationsskador gått om bullerskador och tar därför platsen som den vanligaste godkända arbetssjukdomen. De som drabbas får leva med besvären livet ut.

– De mår ju väldigt dåligt. De börjar ju inse att de inte kan jobba kvar inom yrket eftersom jag hållit på för länge med de här grejerna. Och då är det inte lätt att skola om sig om du är mellan 45 och 55 år gammal, säger Niklas Nordlund.

Niklas Nordlund, arbetsmiljöombud på Byggnads Region Örebro-Värmland. Foto: Kristian Åkergren/SVT

”Kostnad att förändra arbetssättet”

Frågan ska nu lyftas upp. I april ska alla arbetsmiljöombudsmän inom Byggnads utbildas i ämnet för att sedan sprida det vidare till arbetsplatserna. Ulf Rådesjö anser att det krävs större förståelse för riskerna från arbetsgivarhåll.

– Vi försöker få företagen att använda Företagshälsovården för att den vägen få till hållbara lösningar på vibrationsproblematiken. Men ofta ser arbetsgivarna det som en kostnad att förändra arbetssättet och ser inte vad det egentligen kostar, utöver det oftast livslånga lidande personen ifråga får på grund av vibrationsskadan, både för företaget form av minskad produktion vid sjukskrivning, och att samhället får stora kostnader när personen inte kan jobba längre, säger han.

Sveriges Byggindustrier menar att det är positivt att frågan bli beslyst.

– Jag vet att Byggnads agerar väldigt hårt inom det här ämnet och då kommer vi haka på. För att råda bot på problemet krävs utbildning och information och att parterna agerar tillsammans, säger Annika Almeen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fler söker hjälp för vibrationsskador

Mer i ämnet