• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Pojke sitter framför datorskärm, tittar upp.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Wille Svensson varför han trivs med att gå till skolan sedan han börjat på IM-programmet. Foto: Wivan-Kristina Sandberg/SVT

Wille, 16, om kommunens program för hemmasittare: ”Vill inte missa skolan nu”

Publicerad

Wille Svenssons högstadieår var en plåga. Mobbningen ledde till vantrivsel och stor frånvaro. Men nu trivs 16-åringen återigen i skolbänken. Vändningen blev Ronneby kommuns IM-program.

Där går också Tuva Löwendahl, 17 år, från Ronneby. Hon har missat stora delar av högstadiet då hon hade svårt att klara av skolan på grund av flera diagnoser. Då hon upplevde skolan som rörig och hade svårt att koncentrera sig var hon istället hemma i långa perioder.

Nu har hon läst upp sina högstadiebetyg och börjat gilla både historia och matte.

– I högstadiet hade jag en massa olika lärare hela tiden och då fick jag inte den hjälp jag behövde för det var en lärare på 30 elever, säger Tuva Löwendahl.

William Svensson har också börjat gilla skolan.

– Man kan fokusera mer här och lär sig mycket, säger han.

Mer struktur och mindre grupp

På IM-programmet i gamla rådhuset i Ronneby finns en kontinuitet. Det är samma lärare som jobbar med eleverna och tiderna i schemat är desamma från dag till dag.

– Det blev väldigt struligt och jobbigt för mig i skolan så jag slutade att gå till skolan på grund av det. Jag var hemma i flera månader ibland, sen gick jag dit någon enstaka gång.

I videon berättar eleverna om hur deras skolgång förbättrats tack vare IM-programmet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.