Zahra Hasseli, ensamkommande från Afghanistan, är chockad över överfallen. Foto: SVT

Zahra Hasseli: ”Jag är chockad över överfallen”

Uppdaterad
Publicerad

Många har reagerat efter överfallen på Aquanova i Borlänge. Zahra Hasseli, ensamkommande från Afghanistan, är chockad.

Det var under torsdagen som SVT Nyheter Dalarna berättade om att flera sexuella övergrepp inträffat på äventyrsbadet Aquanova i Borlänge. Många reagerade över nyheten och ställde frågor i vår chatt.  En av alla som uppmärksammat nyheten är 18-åriga Zahra Hasseli som kom till Sverige som ensamkommande flyktingbarn från Afghanistan.  

– Det är hemskt. Jag blir chockad. Jag vet inte varför vissa av killarna beter sig på det sättet i Sverige, jag har inte sett det i hemlandet. Jag har personligen aldrig varit utsatt för våld, tafsad på eller tvingad till någonting, varken i Iran eller Afghanistan.

Dalarna – Överfallen på Aquanova

Har en teori

Vi träffar henne på Lugnetgymnasiet när hon har en längre paus mellan sina lektioner. Zahra har läst den senaste tidens nyhetsartiklar om sexuella ofredanden som begåtts av unga män med utländsk bakgrund. Hon har en teori om vad det beror på.

– Unga människor i Afghanistan och Iran lever under hårt tryck att inte umgås med personer med det motsatta könet, att inte ha en relation med någon innan äktenskap, att inte dricka alkohol, inte festa.

”Som en fjäder som trycks ihop”

– Det blir som en fjäder som tryckts ihop under lång tid. När killarna kommer till ett fritt land försvinner trycket och så kan dom inte kontrollera fjädern. Då är det väldigt viktigt att man får information om vad man får och inte får göra enligt lagen.

Ingen information om oskrivna regler

Zahra kan inte minnas att hon eller någon hon känner, under de tre år som hon bott på boende för ensamkommande flyktingbarn, fått någon sådan information om lagar och oskrivna regler i Sverige.

– Det handlar ofta om unga människor som lever i ett nytt land utan sina föräldrar. Jag tror att okunskap är en förklaring till många problem.

Var det mer tillåtet att ofreda kvinnor enligt kulturen i Afghanistan?

– Det kan vara så, men jag har inte upplevt det och jag tycker att det är svårt att tala om kultur i ett helt land. Jag har hört vissa som talar om kulturen i ”Mellanöstern”, det är helt omöjligt. Jag skulle till exempel aldrig vilja bo i Saudiarabien, där har kvinnor mycket mindre rättigheter.

– Det är inte på samma sätt i Afghanistan och Iran. Där får kvinnor rösta, köra bil, sitta i parlamentet, studera på högskola, jobba som tillexempel ingenjör och lärare, men många är begränsade i sitt privatliv.  

FAKTA

Zahra Hasseli föddes i Afghanistans huvudstad Kabul och har bott största delen av sitt liv i miljonstaden Mashhad i Iran.

För tre år sedan, när hon var 15 år, kom hon till Sverige och Falun som ensamkommande flyktingbarn.

Hon studerar naturvetenskapliga programmet på Lugnetgymnasiet i Falun och vet inte vad hon vill göra i framtiden, mer än att hon vill leva ett liv i frihet. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Överfallen på Aquanova

Mer i ämnet