Person i gul jacka håller två delar av en smutsig kaffemugg utanför en butik.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad är det som stinker mer än blöjor? Det och andra saker du bör tänka på när du får nya tunnor till förpackningarna vet sopbilschauffören Marie Hedman i Borlänge. Foto: Alfred Olhans/SVT

Här är soporna som stinker mest – så ska du tänka med nya tunnorna

Uppdaterad
Publicerad

Fler och fler hushåll i Dalarna får under året sorteringskärl för plast- och pappersförpackningar utanför husknuten. Men hur undviker man att det börjar lukta om tunnorna?

Anna Sanneviken, kommunikatör och projektledare på Borlänge Energi, berättar att det är en av de vanligaste frågorna de får från allmänheten.

– Men erfarenheten från andra kommuner, till exempel Rättvik som var igång ännu tidigare, är att det inte har varit något stort problem. Men om det visar sig att man får stora besvär går det förstås att höra av sig och diskutera individuella lösningar, förklarar Sanneviken.

Ska införas överallt efter nya EU-direktiv

Borlänges nya tunnor ska rullas ut vecka 19 och på sikt ska de ersätta behovet av återvinningsstationerna, efter ett nationellt beslut om hushållsnära förpackningsinsamling senast i januari 2027.

Här i SVT:s guide kan du se vilken lösning din kommun har valt och när de nya tunnorna ska komma.

Delad bild. Till höger: plastpåsar i en sopbehållare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ur arkivet: ”Vi har inte tömt vår soptunna sen i julas, och det är oktober nu” – familjen Kihlberg i Falun deltog i en utmaning i sopsortering och återvinning – vilket gav resultat. Foto: Hannes Forssell/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.