en dam vid en soptunna

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det skiljer mycket i hur långt kommunerna kommit med de nya sopkärlen. I klippet berättar Back Marit Norrton i Born vad hon tycker om de nya soptunnorna – som nu rullas ut i Rättviks kommun. Foto: Greta Hansson Vikström/SVT

Så ser det ut med hushållsnära insamling i Dalarna – kommun för kommun

Uppdaterad
Publicerad

Från 2027 är det lag på att alla kommuner ska ha fastighetsnära insamling. Det betyder till exempel att den som bor i villa ska kunna sortera plast och papper för sig i sopkärl direkt vid huset. Avfallet hämtas sedan av sopbilen.

Men det är stora skillnader bland dalakommunerna hur långt man kommit med utrullningen av nya systemet. Få koll på din kommun här!

Avesta

Några kärl är inte på plats ännu, men planeringen är i gång kring hur man ska lösa fastighetsnära insamling av förpackningar vid flerbostadshusen. Utbyggnaden vid villorna kommer ske först i ett senare skede.

Falun

Falu kommuns villaägare kommer att få två nya kärl bredvid de befintliga. Ett för plastförpackningar och ett för pappersförpackningar.

Däremot skjuter de hanteringen av glas- och metallförpackningar framåt i tiden och fortsätter att hänvisa till återvinningsstationer.

Planen är att rulla ut de nya kärlen under 2025 och 2026, utan extra kostnader för fastighetsägarna.

Hämtningarna av kärlen kan nämligen göras med de befintliga sopbilarna.

Hedemora

Hedemora energi meddelar i slutet av oktober att de kommer införa singelkärlsystem för småhus. Det innebär att det blir separata kärl för papper och plast. Införandet kommer att påbörjas 2026.

Mora, Orsa och Älvdalen

Inga slutgiltiga politiska beslut är tagna i dessa tre kommuner ännu, men arbetet pågår om hur införandet ska se ut, enligt Nodava.

Rättvik

Just nu rullas sopkärl för plast och papper ut till hushållen (till de villor och fritidshus som sedan tidigare haft sophämtning av restavfall och kompost). Utrullningen sker under september och oktober. Det blir ingen förändring på taxan i Rättvik, enligt Dala Vatten och Avfalls vd.

Vad gäller flerfamiljshusen så finns det redan viss utbyggnad av hushållsnära insamling, och vidare arbete pågår med det.

Säter

Säters kommun arbetar med införandet av det de kallar för ”hemsorterat”. De har påbörjat arbetet med att placera ut separata kärl för varje fraktion i kommunens flerbostadshus, med målsättningen att vara färdig med detta med vid årsskiftet.

– Villaägare ligger i nästa fas. Innan det är möjligt att gå vidare med detta ska det tas beslut om vilket system som ska användas (vilka typer av tunnor), säger Marie Palm, kommunikationschef i Säters kommun.

Borlänge

Borlänge har valt lösningen med två nya sopkärl för papper respektive plast. Glas- och metall får lämnas vid återvinningsstationer.

Ingen utbyggnad är påbörjad ännu, men ambitionen är att alla hushåll i kommunen ska ha fått sina nya kärl under 2025, enligt Borlänge Energi. Med den valda lösningen ska samma fordon kunna användas och avfallstaxan ska inte påverkas, enligt Borlänge Energi.

I Borlänge med flera kommuner har man valt att ställa ut två nya sopkärl, ett för papper och ett för plast. Här är ett kärl för pappersåtervinning. Foto: Greta Hansson Vikström/SVT

Ludvika

I Ludvika påbörjades arbetet redan 2019. Just nu arbetar de med att rulla ut kärl till flerbostadshusen.

Smedjebacken

Utrullningen av så kallade flerkärlstunnor är igång sedan innan sommaren. Taxan höjdes vid årsskiftet.

Gagnef, Leksand och Vansbro

Sopkärl för plast och papper kommer att skickas ut i november och december för Gagnef. Sedan tar arbetet vid i Leksand mellan januari och mars 2025, och sist ut blir Vansbro under april och maj 2025.

Det blir inte någon förändring på taxan i dessa tre kommuner, enligt Dala Vatten och Avfall.

Malung-Sälen

Ett antal fastigheter (villor) i kommunen kommer under hösten bli en del av ett testområde där man ska pröva ett nytt system för sopsorteringen nära hushållen, för att sedan kunna utvärdera och komma fram till ett system som funkar bra i kommunen.

I turistområdena i fjällen kommer Vamas (Vatten och avfall i Malung-Sälen) fortsätta bygga så kallade Sortera mera-stationer vilket är underjordsbehållare med alla fraktioner. Flera hushåll kommer dela på en station.

sopkärl och

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vårt system gynnar absolut miljön i och med att vi inte har några extra turer” – Hör vd:n Lisbeth om valet att leverera plast och papperskärl till Rättvik. Foto: Greta Hansson Vikström/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.