sopkärl och

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vårt system gynnar miljön – tar inga extra turer med sopbilen.” Följ med till Born där soptunnorna körs ut och hör vd:n Lisbeth om valet att leverera plast och papperskärl i Rättvik. Foto: Greta Hansson Vikström/SVT

Nu rullas tusentals nya sopkärl ut i Dalarna – alla ska kunna sortera vid husknuten

Uppdaterad
Publicerad

Om några år ska alla svenska hushåll kunna sopsortera direkt vid husknuten. Men det är stor skillnad på hur långt dalakommunerna kommit i planeringen. Medan vissa inte ens fattat beslut är andra redan klara.

I Rättvik rullas just nu tusentals nya sopkärl ut.

– Totalt för våra fyra kommuner är det 44 000 kärl för plast och papper som ska ut, säger Lisbeth Martinsson Skinnar, vd på Dala Vatten och Avfall som har hand om avfallshanteringen i Gagnef, Leksand, Rättvik och Vansbro.

Från och med den 1 januari 2027 ska alla hushåll i Sverige, oavsett bostadstyp, ha nya kärl precis intill fastigheten för att kunna sortera förpackningar på egen hand. Syftet är att effektivisera avfallssorteringen och gynna miljön.

Stor skillnad i kommunerna

Dalakommunerna har kommit olika långt när det gäller införandet av de nya sopkärlen. I till exempel Falun finns inget beslut taget om hur det nya systemet ska se ut ännu medan man i Ludvika började redan 2019.

Se hur långt din kommun kommit med arbetet – här i SVT: s guide.

Vad tänker du om att dalakommunerna kommit olika långt med utrullningen?

– Man har olika beslutsgångar och är i olika faser av utredningsarbete, viljeinriktning och att förankra det på hemmaplan. Det system vi valt tror vi på och hoppas att fler kommuner anammar det, fortsätter Lisbeth Martinsson Skinnar.

Längre intervaller mellan hämtningarna

Dala Vatten och Avfall tog beslut om att inte köra ut flerkärlstunnor, som till exempel Smedjebacken har, då det blev för dyrt. Nu kan de istället köra med samma lastbilar som tömmer soporna. Skillnaden blir att det är lite längre intervaller mellan hämtningarna, enligt Martinsson Skinnar.
Man avvaktar också med att införa glas- och metallkärl och prioriterar plast och papper.

– Det är de fraktioner som vi ser sorteras fel och ofta hamnar i restavfallet, säger Martinsson Skinnar.

Taxan kommer inte att ändras för boende i Rättvik, Gagnef, Vansbro och Leksand i och med det nya systemet.

en dam vid en soptunna

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag tycker att idén är bra” – Back Marit Norrton i Born utanför Rättvik tycker till om de nya sopkärlen. Foto: Greta Hansson Vikström/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.