En kvinna med ljust hår står framför en byggnad där det står ”Dala Vatten och Avfall AB”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jätteallvarligt” – nu skärper Dala Vatten och Avfall säkerheten på alla anläggningar efter skadegörelsen. Foto: Gunilla Wikström/SVT

Efter skadegörelsen i Leksand – nu skärper vattenbolaget säkerheten

Uppdaterad
Publicerad

Skadegörelsen på en av vattenanläggningarna i Leksands kommun har resulterat i en rekommendation om kokning av dricksvatten för hela kommunen. Nu skärper Dala Vatten och Avfall säkerheten för att inte något liknande ska kunna hända igen.

Någon har, enligt polisen, brutit upp luckor på en vattenreservoar i Leksands kommun någon gång mellan den 29 april och den 13 maj, när skadegörelsen upptäcktes.

– Vi vet inte exakt när det inträffat, säger Lisbeth Martinsson Skinnar, vd på Dala Vatten och Avfall.

Hon vill inte kommentera hur ofta man har säkerhetsronder vid vattenanläggningarna, men säger att det görs regelbundet.

Kan behöva koka vattnet under flera dagar

Under måndagen togs vattenprover som har skickats på analys. För att kokningsrekommendationen ska hävas krävs två godkända prover och därför kan Leksandsborna ställa in sig på att behöva koka vattnet under några dagar.

– Det är analyser som tar lite tid. Så ett säkert resultat kommer vi att ha först om några dagar, säger Lisbeth Martinsson Skinnar.

Dala Vatten och Avfall levererar dricksvatten och tar hand om avfall i kommunerna Gagnef, Leksand, Rättvik och Vansbro.

I videon: ”Jätteallvarligt” – Nu skärper vattenbolaget säkerheten på alla anläggningar efter skadegörelsen.

Detta ska du göra när kommuenn rekommenderar att dricksvattnet ska kokas:

• Koka allt vatten som ska drickas eller användas i matlagning.

• Koka upp vattnet i en kastrull eller vattenkokare tills det bubblar kraftigt. Bakterier, virus och parasiter dör när vattnet kokas.

• Häll upp det kokta dricksvattnet i väl rengjord kanna, flaska eller annan behållare och låt det svalna. Låt det stå i rumstemperatur eller svalare – gärna i kylskåpet.

Källa: Livsmedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.