en mörkhårig kvinna med glasögon, sitter och stirrar ut mot en ljuskälla.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Strypa eller kväva honom med kudden.” Nadja delar med sig av de hjärnspöken hon fick när hennes son var tre månader – och ger tips till andra mammor. Foto: Greta Hansson Vikström/SVT

Nadja i Borlänge fick förlossningsdepression – hade tankar på att döda sitt barn

Uppdaterad
Publicerad

Fem till nio procent av de som föder barn får en måttlig till svår förlossningsdepression. Nadja Skoyloyfianaki är en av dem.

När hon blev mamma för första gången, började hon må väldigt dåligt och fick tankar på att skada sitt barn.

– Att som mamma behöva hamna där var fruktansvärt. Det ska ju vara en tid av glädje och att få njuta av sin bebis, säger hon.

Nadja fick sitt första barn 2012, men det blev inte så ljuvligt som hon hade hoppats på. Istället hamnade hon i extremt mörka tankar. Det gick så långt att hon blev inlagd och socialtjänsten kopplades in.

Efter flera sjukvårdsbehandlingar som inte hjälpte, tog hon sig till slut ur den svåra förlossningsdepressionen med elbehandlingar.

Idag mår hon bra och är fyrabarnsmamma.

– Det kan gå över, men man ska inte stressa fram ett tillfrisknande utan det får ta sin tid, säger Nadja Skoyloyfianaki.

en barnmorska i rosa mundering som står och tittar in i kameran för att berätta om postpartumdepression

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det här kan du göra själv om du tror att du har förlossningsdepression/post partum depression – barnmorskan Maria Renström tipsar. Foto: Evelina Edholm/SVT

Vad är förlossningsdepression?

  • Som mamma eller medförälder kan man få starka känslor under graviditeten eller när man nyss förlösts. Vissa kan utveckla en depression då man mår dåligt en längre tid.
  • Nedstämdhet under en lång tid, att inte känna glädje och problem med sömnen är några tecken på förlossningsdepression.
  • Förlossningen kan vara ett trauma för vissa, vilket i sig kan utlösa depressionen.
  • Man kan få behandling i vården för förlossningsdepression.

Källa: 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.