I Borlänge med flera kommuner har man valt att ställa ut två nya sopkärl, ett för papper och ett för plast. Här är ett kärl för pappersåtervinning. Foto: Greta Hansson Vikström/SVT

Sophämtningen utvärderad – Borlänge och Falun får fler tunnor vid villorna

Uppdaterad
Publicerad

Det blir två nya sopkärl att hantera för villaägare i Borlänge och Falu kommun: Ett för plast och ett för pappersförpackningar. Förändringen genomförs med start 2025 och olika dalakommuner har valt olika lösningar.

Falu Energi och Vatten (FEV) som sköter sophämtningen i Falun skriver att sju olika insamlingssystem har utvärderats.

Kommuner som Ludvika och Smedjebacken har exempelvis fått testa tunnor med sammanlagt åtta fack, där exempelvis även glasförpackningar, metallförpackningar och tidningar ryms.

Här i SVT:s guide kan du se valet av förpackningsinsamlingssystem för alla dalakommuner.

Separata tunnor för plast och pappersavfall

Men Falun och Borlänges villaägare får två extra tunnor och behöver därmed åka med glas- och metallförpackningar till återvinningsstationer i några år till.

”Det nya insamlingssystemet innebär inga extra kostnader för villaägare i kommunen. En stor anledning är att systemet tillåter fortsatt användning av de befintliga sopbilarna”, skriver Falu Energi och Vatten på hemsidan.

Det varierar mellan olika kommuner hur planeringen ser ut för boende i flerbostadshus.

Rättvik har tagit samma beslut

SVT har nyligen varit i Rättvik där två nya tunnor för plastförpackningar och pappersförpackningar redan nu rullas ut till varje husknut. Se hur det ser ut i videon här nedanför.

sopkärl och

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vårt system gynnar absolut miljön i och med att vi inte har några extra turer med sopbilen” – följ med till Born där soptunnorna körs ut och hör Dala Vatten och Avfalls vd om valet att leverera plast och papperskärl till Rättvik. Foto: Greta Hansson Vikström/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.