Två kvinnor står intill varandra, klädda i olika folkdräkter. En av dem har en vit huvudbonad på sig.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Min mormors mosters dräkt” – se paraden gå genom ett blött Falun som bland andra Christine Eriksson och Cilla Collman deltog i iklädda folkdräkter Foto: Anton Ånell/SVT

200 folkdräkter marscherade genom Falun: ”Haft en renässans”

Uppdaterad
Publicerad

Folkdräktsbärare från hela Sverige samlas i helgen för evengemanget Dalarna Folk Fashion Weekend i Falun. Enligt arrangörerna har det traditionella plagget haft en renässans i popularitet de senaste åren.

– Folkdräkt är ett tryggt och vackert val helt enkelt, säger Marina Andersson, hembygdskonsulent på Dalarnas museum.

Helgens innehåll är riktat både mot folkdräktsveteraner och nybörjare. Bland annat erbjuds en kurs där mindre rutinerade får lära sig hur man tar på sig en dräkt på rätt sätt.

– Faktum är ju att textilt hantverk har blivit väldigt trendigt de senaste åren, det har haft en renässans, säger Andersson.

Dalarnas museum

Inslag som nybörjarkursen är ett försök att fånga upp yngre människor med intresse för folkdräkter. Anderson menar att nyttjandet av folkdräkter har gått ner i åldrarna de senaste åren.

– Jag blev förvånad när jag upptäckte att många struntade i den vita klänningen på studenten och drog på sig folkdräkten istället.

Samtidigt som visst innehåll riktas mot nykomlingar har Folk Fashion Weekend också målet att vara en mötesplats för de som har sysslat med folkdräkter en längre tid.

Efter paraden och dräktdiscot som inleder helgen står kurser, dräktbyte, och modevisning på schemat.

I klippet: se några av deltagarna visa upp sina folkdräkter och berätta om dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarnas museum

Mer i ämnet