Stylisten Monica Larsson håller upp en färgpalett med flera nyanser mot en annan person som sitter, i en lokal med klädhängare i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Häng med när SVTs reporter kollar in trenden färganalys tillsammans med stylisten Monica Larsson. Foto: Jennifer Howgate/SVT

80-talstrenden färganalys gör comeback – stylisten i Rättvik: ”Stort intresse”

Uppdaterad
Publicerad

80- och 90-tals trenden färganalys har fått nytt liv. Sociala medier svämmar över med videos om trenden. Det ökande intresset märks speciellt bland unga.

– Många unga hör av sig just nu och har frågor, säger stylisten Monica Larsson.

Allt fler har fått upp ögonen för färganalys, alltså att identifiera vilka färger man passar i utifrån hud, ögon och hår. Med hjälp av tyger i olika färgskalor analyseras det om man passar bäst i sommar-, vår-, vinter- eller höstfärger.

– Att välja rätt färger har större betydelse än man kanske kan förstå, säger stylisten Monica Larsson.

Företag märker ett ökat intresse

Enligt flera företagare som håller kurser och workshops kring färganalys och styling som SVT varit i kontakt med så märks ett tydligt uppsving i intresse senaste tiden. Hos Monica Larsson i Rättvik söker allt fler yngre rådgivning.

– Jag har jobbat med det här i över 30 år och intresset är definitivt stort nu, säger hon.

Att färganalys fått spridning och uppmärksamhet på sociala medier är en stor bidragande faktor. Trenden är stor på bland annat tiktok och youtube. Filmer där personer utför färganalyser har miljontals visningar.

Hur fungerar en färganalys?

En färganalys ska avgöra vilka färger och nyanser på kläder och smink som är mest smickrande för bäraren. Det gör man genom att dela upp hud-, hår-, och ögonfärg i årstiderna vinter, höst, vår och sommar.

Enligt färganalysen har, till exempel, en person som är ”vinter” kall hudton och mörka färger och klär i starka, mörka, klara klädfärger. En person som är ”vår” har varm hudton och ljusa färger och klär i plagg med ljusa klara färger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.