Orsa rovdjurspark samma dag som olyckan inträffade. Foto: Ulf Palm/TT

Åklagaren: Finns en grop till björnhägnet

Uppdaterad
Publicerad

Björnen tog sig sannolikt in i hägnet genom en grop under staketet. Gropen hittades av polisens tekniker och är nu åklagarens hetaste spår.

– Vi förmodar att det är den vägen som björnen tagit sig in, säger åklagaren Maria Johansson till TT.

Stämningen var tryckt när Orsa Rovdjurspark öppnade som vanligt under lördagen, bara ett dygn efter att en 18-årig djurskötare blev attackerad och dödad av en björn.

Under lördagens utredningsarbete hittades tydliga spår på vad som kan ha orsakat dödsolyckan.

18-årig djurskötare död i björnattack

– Den tekniska undersökningen har visat att det finns en grop som leder in till det här hägnet som djurskötaren och besökande familjen vistades, och vi förmodar att det är den vägen som björnen tagit sig in, säger jouråklagaren Maria Johansson vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Göteborg.

LÄS MER: Djurskötare avliden efter björnattack

Tog sig in efteråt

Tidigare under lördagen cirkulerade uppgifter om att ett hål i björnens hägn hittats, uppgifter som åklagare Maria Johansson dementerade under söndagen. Nu är alltså gropen den troligaste förklaringen på hur björnen kunnat ta sig in. Maria Johansson kan dock inte svara på hur stor gropen är, om björnen skulle ha fått plats, eller när det uppkommit. Men detta är den starkaste teorin till hur attacken överhuvudtaget kunna ske.

Enligt polisen kan björnen just ha grävt sig in, och åklagaren Maria Johansson säger att björnen inte fanns inne i hägnet när sällskapet kom dit.

– Den har tagit sig in efteråt, säger hon.

Fem meter högt

Olyckan inträffade under en inbokad aktivitet med en barnfamilj. De var inne i hägnet för att lägga ut mat till björnarna. Familjen lyckades klättra ut ur hägnet vars stängsel, enligt Anders Blomquist, vd för Grönklittsgruppen, är fem meter högt.

LÄS MER: Så gick björnattacken till – vd Anders Blomquist om tragedin

– Vi har en uppfattning om hur det gick till. Det är en sak som vi inte vill säga, utan som utredningen måste visa, säger han till TT.

Anders Blomquist säger att den besökande familjen mår väl efter omständigheterna. Personerna är dock chockade efter upplevelsen.

– Vi har hjälpt dem på alla sätt och vis och hanterat alla frågor. De har fått återvända och fått stöd och kunskap, som inte vi har, från andra, säger han.

TV: ”Jag tänker på min kollega och hans familj”

Kan ha grävt sig in

Hur djupt grävskyddet runt hägnet är kan vd:n Anders Blomquist inte svara på.

– Det är en del av rutinerna att kolla så att det inte grävs. Om det hände ska utredningen svara på.

Björnen har tagits till Statens veterinärmedicinska anstalt för att obduceras nästa vecka.

– Man tittar på om det finns någon skadebild, om det finns något som kan ha påverkat björnen att agera i den här riktningen. Det kan vara av intresse om björnen har en sjukdom, säger Maria Johansson.

Under utredningen kommer aktiviteten, som kallas ”camp care” och där besökare får prova hur det är att jobba som djurvårdare, att vara stoppad. Maria Johansson kommer också granska om den typen av närkontaktsmöten med rovdjur på parken ska tillåtas i framtiden.

– Förundersökningen kommer bedrivas på bred front där vi får utreda de här förhållandena i parken vad gäller just hanteringen av djur när man har besökare med sig.

Två miljoner kronor

När en djurskötare dödades av vargar på Kolmårdens djurpark 2012 ledde det till en företagsbot och att den dåvarande chefen fälldes. Så kan också bli fallet för Orsa Rovdjurspark, och när olyckorna har dödlig utgång är ett bötesbelopp på två miljoner kronor praxis, enligt åklagaren.

– Det som är aktuellt, vad gäller arbetsmiljöbrott med dödlig utgång, är att titta på om det finns någon i ledande ställning som kan ställas till ansvar.

Den 18-årige djurskötaren arbetade sin första sommar på Orsa Rovdjurspark. Han hade fullföljt sin utbildning till djurvårdare och hade jobbat sedan han gick ut skolan i juni. Tidigare hade han praktiserat på Rovdjursparken, enligt Anders Blomquist.

LÄS MER: ”Det kan ha varit lek för björnen”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

18-årig djurskötare död i björnattack

Mer i ämnet