Albin kan tvingas mönstra: ”Jag tycker inte det är bra”

Uppdaterad
Publicerad

Värnplikten blir obligatorisk igen och nu för samtliga 18-åringar i landet. Män och kvinnor födda 1999 och 2000 ska nu få information hemskickad till sig. Beskedet får ett blandat mottagande av de som SVT Nyheter Dalarna möter i försvarsminister Peter Hultqvists hemstad Borlänge.

– Eftersom inte många gör det frivilligt, så är det kanske något som måste göras, säger Elin Dahlin.

Borlängebon Hans Nordahl gjorde lumpen för ganska längesen, men tycker ändå förslaget om värnplikten är bra.

Dalarna – Allmän värnplikt

– Jag tycker det är bra. När jag gick i lumpen fick man lära sig att bli en man och lära sig något nytt. Det var hårda tag på den tiden.

Mönstring i juli

Det är de som är födda år 1999 och år 2000 som påverkas först. De kommer snart att få information hemskickat till sig om vad den obligatoriska mönstringen i juli innebär. En av dem är Albin Jonasson, som är tveksam till att göra lumpen.

– Jag tycker inte det är bra, för jag känner inte att vi skulle kunna göra något ändå om det hände något. Så jag tycker att det räcker med skolan och allt som händer där. Jag känner inte att jag har tid med lumpen.

Plats för 100 soldater i Falun

Sen 2010 har den obligatoriska värnplikten legat vilande, men nu ska den tas upp igen. I Falun la regementet I13 ner år 2000 och i dag är många av byggnaderna på området fyllda med andra verksamheter. En våning har man dock kvar i en kasern, där de som gör lumpen frivilligt får bo.

– Vi har idag 48 sängplatser, vilket gör att vi kan förlägga 48 soldater per omgång här då den grundläggande militärutbildningen är mellan 4-6 månader – rent teoretiskt så skulle man kunna utbilda upp emot 100 soldater om året här, säger Mikael Lundin som är chef för dalregementsgruppen.

Fler officerare krävs

Just nu går 25 soldater sin utbildning i Falun. Med den nya ändringen, så har regeringen räknat med att runt 4.000 av de personer i landet som klarat mönstringen – som blir obligatorisk första juli i år – skulle få gå utbildningen efteråt.  För att kunna hantera en eventuell värnpliktsutbildning så skulle i så fall fler officerare som utbildar behövas till Falun. Men än så länge är det oklart om dagens beslut kommer att påverka Falun.

– Det finns inga planer på att utöka grundutbildningen i Falun i dag vad jag känner till. Vi har de förläggningsmöjligheterna och där går vår gräns just nu, säger Mikael Lundin på Dalregementsgruppen.

Se när sista gruppen värnpliktiga muckade från Dalregementet:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Allmän värnplikt

Mer i ämnet