Det var när köksträdgården hemma hos Anna Brorsson inte riktigt ville växa som hon förslog att hon och hennes man skulle börja med biodling.
Efter att ha gått en kurs så satte de igång.
– Det är spännande för att man inte vet hur det ska gå, det beror ju bland annat på vädret, säger Anna Brorsson.
Antalet bikupor hemma hos Anna har växt ganska snabbt sedan starten.
– Ett bi producerar en tesked honung under sitt liv så det behövs ju en del bin.
”Ser positivt på ökningen”
I Dalarna ökade antalet biodlare med 25 procent från början av 2019 till slutet av 2020.
– Det är väldigt positivt ur flera aspekter. Dels behövs det fler pollinatörer och det gör att vi får en ökad grad av lokalproducerade produkter, säger Jonas Neiström som är ordförande i Sveriges Biodlares Riksförbund i Dalarna.
Förbundet har i dag cirka 460 medlemmar i länet.
– Jag hoppas att det är en trend som kommer att hålla i sig. Med en ökad spridning av biodlare i Dalarna så får vi en ökad pollinering.
Flera fördelar
Anna fastnade för biodlingen dels för att hon såg vilka positiva effekter det haft på odlingarna i hennes egna trädgård men också för att det är en lagom stor utmaning.
– En annan biodlare sa att det är är tillräckligt svårt för att det ska vara intressant och det tycker jag verkligen stämmer, säger Anna Brorsson samtidigt som hon sätter tillbaka taket på en av sina kupor.