Projektledaren sitter i en korridor, bredvid henne står en plastbyst med en babydocka i en bärsjal

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur kan man hantera rädslan? Projektledaren Klockar Linda Nääs svarar på tre frågor om förlossningsrädsla i klippet: ”Kan handla om ångest eller att tappa kontrollen”. Foto: SVT

Tre frågor om: Allt fler får extra stöd för sin förlossningsrädsla

Uppdaterad
Publicerad

Andelen gravida kvinnor som får extra stöd har ökat – både i Dalarna och i landet som helhet. I höstas startades projektet Din barnmorska i Dalarna, som fått positiv respons. Där får förlossningsrädda stöd av en och samma barnmorska under och efter en graviditet och förlossning.

– Förlossningsrädsla är ingen diagnos, utan ett begrepp som används som beskriver kvinnors upplevelser inför förlossningen, berättar projektledaren Klockar Linda Nääs.

Projektet är till för kvinnor i hela länet som har förlossningsrädsla och de får alltså bland annat hjälp genom att få samma barnmorska under graviditet, förlossning och första tiden efteråt.

Region Dalarna

Mer än var tionde gravid kvinna har fått extra stöd inom vården på grund av förlossningsrädsla.

”Förlossningsrädsla har alltid funnits”

Det kan till exempel handla om besök hos läkare, psykolog eller barnmorska med särskild inriktning mot förlossningsrädsla. De senaste sju åren har andelen som får stöd ökat – både i Dalarna och landet som helhet, det visar siffror från Graviditetsregistret.

– Förlossningsrädsla har alltid funnits så jag tror att det hänger ihop med att förlossningsvården och kvinnors upplevelser av den nu har varit i fokus under många år.

Uppskattar relationen

Projektet i Dalarna har hittills fått bra respons från kvinnorna som deltagit. Det har också väckt uppmärksamhet i andra regioner och även andra länder.

– De gravida kvinnorna uppskattar att bygga en relation med sin barnmorska och det blir en trygghet i att ha samma barnmorska. Något som man inte kan erbjuda inom mödravården eller på förlossningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Region Dalarna

Mer i ämnet