Hos trafikläraren Cenneth Söderlund har antalet elever som tar automatkörkort ökat satdigt de senaste åren. Foto: Charlotte Pettersson/SVT

Allt fler vill ta automatkörkort i Dalarna: ”Det ökar hela tiden”

Uppdaterad
Publicerad

De senaste åren har allt fler körskoleelever valt att ta körkort för automatbilar. Flera faktorer påverkar, enligt trafikläraren Cenneth Söderlund i Leksand.

– För tio år sen var det bara ett par stycken per år hos oss som tog automatkörkort. Nu är det runt 50 stycken men det ökar hela tiden, säger han.

Tidigare lånade Cenneth Söderlund in en automatbil när det behövdes, men för drygt tre år sen hade efterfrågan ökat så pass mycket att han köpte en automatbil till körskolan.

– Tror dels det att beror på att folk har snappat upp att det endast blir automat i nya bilar i framtiden, det går snabbare att ta ett automatkörkort och bland invandrare som kommit till Sverige är det väldigt stor efterfrågan på körkort för automatbil.

”Manuella bilar är ju kvar”

De som tar ett automatkörkort får endast köra automatbilar. Men den som tar ett körtkort för manuellt växlade bilar får köra båda varianterna av bilar. Cenneth Söderlund ser positivt på att allt fler tar automatkörkort – men han undrar också lite hur det kommer bli om trenden håller i sig.

– Det kommer ju finnas väldigt många manuellt växlade bilar kvar på begagnatmarknaden. Kommer det i framtiden krävas särskilda villkor för att köra dom?

Innehav av automatkörkort i Dalarna

2021: Kvinnor: 1640, män: 720, totalt: 2360

2020: Kvinnor: 1364, män: 586, totalt: 1950

2019: Kvinnor, 1121, män: 459, totalt: 1580

2018: Kvinnor: 852, män: 342, totalt: 1194

2017: Kvinnor: 657, män: 257, totalt: 914

(Siffror från respektive års halvårsskifte för jämförbarhet)

Källa: Transportstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.