Vårdcentralernas uppdrag är brett och förutom svårigheter med att rekrytera läkare och sjuksköterskor har det blivit svårare att få tag i andra yrkeskategorier, som till exempel arbetsterapeuter, fysioterapeuter, psykologer och specialistsjuksköterskor. Det uppger vårdcentraler till SVT Dalarna.
– Vi är porten till vården, vårt uppdrag är att vi finns för hela befolkningen i alla lägen förutom vid hjärtinfarkter och strokes, säger Susanna Höglund, verksamhetschef vid Leksands vårdcentral.
”Behöver lyfta fram fördelarna med att jobba i vården”
Flera vårdcentraler svarar att deras verksamhet utvecklats mycket under de senaste åren när det gäller arbetet kring bland annat rehabilitering och kroniska sjukdomar. Men att det är svårt att genomföra det uppdraget när det saknas personal. I stället får de prioritera det som är mer akut.
– Jag tror vi behöver bli bättre på att lyfta fram fördelarna med att jobba i vården men sedan behövs även andra insatser som bra lön och arbetsmiljö.
Medvetna patienter skapar ökat tryck
Susanna Höglund påpekar att deras uppdrag alltid har varit att finnas där för alla. Utvecklingen av mediciner och mer medvetna patienter gör att alla kompetenser verkligen behövs för att vårdcentralerna ska klara uppdraget, berättar hon.
– När patienterna vet om möjligheterna ökar trycket och så lever vi dessutom längre vilket också ställer krav på vården, säger Susanna Höglund.