Det har blivit allt vanligare att förtroendevalda utsätts för trakasserier, hot eller våld. Foto: TT

Allt vanligare att politiker utsätts för trakasserier, hot eller våld

Publicerad

Var tredje förtroendevald i Sverige utsätts för trakasserier, hot eller våld, vilket är den högsta nivån sedan Brottsförebyggande rådet, Brå, började mäta utsatthet bland förtroendevalda. Det är fler kvinnor än män som är oroliga för att utsättas.

Trakasserier, hot och våld har ökat de senaste åren, men det är få som anmäler. När kvinnor anmäler är det oftast händelser av sexuell karaktär. Det visar en undersökning som Brå har gjort för 2018 som släppts nu.

– Det vi ser är att utsattheten för hot, trakasserier och våld har ökat sedan valåret 2014 med två procentenheter, säger Johanna Viberg, utredare på Brå.

Påverkas i sitt arbete

Det är nästan var fjärde förtroendevald som uppger att de påverkats i sitt arbete. 28 procent av kvinnorna säger att de antingen har påverkats av utsattheten eller att de är oroliga för att bli utsatta, medan 20 procent av männen uppger detta. Varför det är så kan inte Viberg svara på, men hon har en hypotes.

– Vi undersöker inte varför men en hypotes är att kvinnor generellt sett är oroligare än män för att utsättas. Sedan har vi också en nytillkommen fråga som handlar om det förekom något muntligt, skriftligt eller fysiskt angrepp av sexuell karaktär vid någon av de händelser som de förtroendevalda utsattes för under 2018. Det är stor skillnad mellan könen där 14 procent av kvinnorna uppger att de har blivit utsatta för händelser av den karaktären, medan det är sju procent av männen.

”Ändra rutiner”

Hur kan man förebygga sådant här?

– Det finns flera säkerhetsåtgärder som kan vidtas, dels för att förhindra upprepad utsatthet men också för att öka tryggheten. Det kan t.ex. handla om att den utsatta själv ändrar sina rutiner och sitt beteende, men det kan också handla om t.ex. att man får ett överfallslarm. Som förtroendevald är det jätteviktigt att man anmäler det man utsätts för, gärna både till polisen och till den säkerhetsansvariga inom partiet. Om man inte anmäler så synliggörs inte problemet.

– SKL har också påbörjat en satsning för att förebygga hot och hat, samt minska oron.

Fakta om Brås rapport:

Politikernas trygghetsundersökning genomförs för femte gången av Brå, på uppdrag av regeringen. Av nästan 14 000 tillfrågade ordinarie ledamöter i Sveriges riksdag och fullmäktigeförsamlingar har drygt 8 000 svarat på frågor om sin utsatthet för trakasserier, hot och våld under 2018. Rapporten Politikernas trygghetsundersökning (Brå 2019:15) går att ladda ner på www.bra.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.