– Eftersom jag har blivit något slags favorithatobjekt för många extremrasister som ofta begår de här brotten så riktas väldigt mycket hat mot mig.
Så sent som i förra veckan åtalades en kvinna för flera fall av grovt förtal och övergrepp i rättssak mot Tomas Åberg. Den här veckan föll en dom i ett annat ärende, där en person fälldes för brott riktat mot honom. Och det finns flera liknande pågående processer.
Ofta går det till så att Näthatsgranskaren anmäler personer för hot eller hets mot folkgrupp på nätet. Den anmälde går då till attack mot Tomas Åberg som är föreningens ansikte utåt och börjar sprida hatfyllda inlägg om honom.
– Det är klart det påverkar mig. Jag har fått flytta. Skaffa hemlig adress och skyddad folkbokföring.
Varför fortsätter du?
– Man måste man våga kliva fram och säga ifrån när något är fel. Det gör att jag kan titta mig själv i spegeln. Sen ska jag inte sticka under stol med att jag får en kick av att känna att jag gör skillnad.
Föreningen Näthatsgranskaren har polisanmält omkring 5000 brott på nätet på 2,5 år. Enligt Åberg har anmälningarna hittills lett till 215 fällande domar. Dessutom ligger 100 åtal och väntar på tingsrättsförhandlingar.
Vad tänker du om att att det måste finnas en förening för att komma åt de här brotten?
– Jag tycker inte att det är så bra. Jag tycker det här ska ligga på rättsväsendet egentligen. Polisen bör patrullera sociala medier precis som de patrullerar på gator och torg.
I klippet hör du Tomas berätta vad han utsätts för.
Den här artikeln är en del av projektet Sverige möts. Mer om satsningen kan du läsa om på Sverige möts sajt.