– Man får slita hund för det med krattning och så vidare, men det är det värt, säger Anna som är utbildad jägmästare och fäbodbrukare.
Anna och hennes samarbetspartner har tagit hand om slåtterängar i fem år. De slår både sina egna marker och andras. Hon hoppas nu att fler ska börja ta del av ängshö som foder.
Vill inte slänga bra mat
– Jag vet att det finns djurägare, kaninägare till och med, som köper importerat hö trots att det finns så mycket som slås på fäbodarna.
En stor anledning till att Anna vill slå gräset med lie är att det bevarar och bidrar till artrikedom, vilket i sin tur gör att höet blir nyttigare för djuren.
Nyttigare hö förr
– Farmor och farfar slog samma åkrar som vi nu gör. De sparade ängshöet till vintern och när de behövde extra boost till korna innan kalvningen.
Enligt Anna behåller höet mer energi, näring och vitaminer när det får växa långsamt och slås.
– Vi har till och med sett på våra djur att veterinärkostnaderna minskar. Så vi blandar också ängshö i vårt vanliga foder, säger Anna Nordén.