”Annan syn på exploatering i dag”

Publicerad

Synen på vattenkraft och hur den påverkar miljön skiljer sig från när den först togs i bruk, menar Lars Fellbrink på länsstyrelsen.

Bakgrunden till de direktiv som kan komma att påverka driften av minikraftverk är att alla klassade vatten i EU ska nå ”god ekologisk status”.

– Sen är det upp till varje nation att bedöma vad det innebär, säger Lars Fellbrink, som jobbar med vattenverksamhet på länsstyrelsen.

Tecken i tiden

Han menar dock att anpassningen av vattenkraftverken är ett tecken i tiden.

– Samhället har i dag till största delen en annan syn på hur exploatering ska gå till än när vattenkraftverken kom till, säger Lars Fellbrink.

Inte emot verksamheten

Vid eventuella byggen av nya kraftverk tror han inte att de skulle byggas på samma sätt som tidigare, och inte heller användas på det sätt som ofta görs i nuläget.

– Det skulle sannolikt inte godkännas att vattenkraftverk sparar vatten vissa delar av året genom att stänga av vattenflödet till exempel, något som gör det svårt för vattenlevande organismer att överleva, säger han.

– Vi är ju inte emot de här verksamheterna på något sätt men vill att de ska fungera på rätt sätt, säger Lars Fellbrink.

Omöjligt anpassa alla kraftverk

Han säger att det är omöjligt att anpassa alla vattenkraftverk för att göra dem bättre ur ett ekologiskt perspektiv, men att förändringarna skulle bli påtagliga.

– Det skulle öppna vandringsvägar framförallt för fisk, men även för andra vattenlevande djur, säger han.

Oklart när krav ställs

När det kan bli aktuellt med någon form av krav på existerande vattenkraftverk går inte att säga enligt honom.

– Har du en vattendom så är det inte något vi prioriterar jättehögt. Samtidigt ligger det ett förslag på att ompröva alla vattendomar som utfärdats innan 1999, men det är oklart när det blir av, säger Lars Fellbrink.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.