Enhetschefen Mats Lidestig i Ludvika sitter i en bil

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det här kommer senare i processen” – följ med enhetschefen Mats Lidestig och se hur snöröjarna i Ludvika jobbar. Foto: Charlotte Pettersson/SVT

Vinterns snöröjning har redan spräckt budgeten för flera kommuner i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Hittills har vintersäsongen i Dalarna varit väldigt snörik vilket ställer till det för kommunens snöröjare. Förutom att det är ett hårt jobb för att få bort snön blir det också kostsamt och svårt att hålla budget.

– Vi får prioritera var vi röjer. I första hand kommer bland annat vägar kring skolor, vägar med busslinjer och genomfarter med större transporter, säger Mats Lidestig som är enhetschef på teknik och projekt i Ludvika kommun.

I Ludvika arbetar drygt 30 personer med snöröjningen när det är som mest att göra. De har totalt 203,38 km väg samt gång/cykel-vägar att underhålla.

– Vi kör med så många maskiner vi kan med de förutsättningar vi har med de nya lagarna om vilotider.

Budgeten överskrids

Den här vintern har hittills varit snörik vilket innebär mer arbete för snöröjarna men också att det är svårt att hålla budgeten.

– Vi får spara in någon annanstans, kanske på en väg som vi tänkt bygga om till sommaren, säger Mats Lidestig.

Ludvika har redan överskridit sin budget för väghållningen och detsamma gäller bland andra Avesta och Borlänge kommun.

– Sen sista oktober 2023 och fram till i dag så har vi haft ungefär dubbelt så mycket vinterväghållning (snöröjning och halkbekämpning) jämfört med budget, säger Miitri Voutelainen, affärsområdeschef stadmiljö på Borlänge energi.

Önskar minusgrader

Runt om i Ludvika kommun ligger snövallar och snöhögar som inte hunnits tagits bort.

– Nu lovar de ju plusgrader i slutet av veckan och det gör det tyngre för oss att hantera snön. Skulle vi få 10 minus och ingen snö skulle vi förhoppningsvis komma ikapp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.