Thomas Hedman, som jobbar som snöröjare i Ludvika kommun sitter i förarhytten till plogbilen. han har keps och helskägg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med Thomas Hedman i plogbilen och hör honom berätta om hur de nya reglerna om dygnsvila påverkar hans jobb. Foto: Anders Hansson/SVT

Regler om dygnsvila gör att snöröjare måste vila mitt i snökaoset: ”Bara att åka hem”

Uppdaterad
Publicerad

Snöröjningen är ytterligare ett område som får problem med elva timmars dygnsvila, det EU-direktiv som nu införs i Sverige.

– Det är bara att gå hem och lägga sig och komma igen elva timmar senare, resten får vänta, säger Thomas Hedman, snöröjare i Ludvika kommun.

I takt med att snön öste ner så började också klagomålen strömma in på snöröjningen i Ludvika. Det berodde på att EU-kravet på längre dygnsvila gjorde att snöröjarna antingen fick korta av sina pågående arbetspass eller senarelägga starten på nästa arbetspass.

– Det är förstås bra att personalen får möjlighet att återhämta sig mellan arbetspassen, men det innebär vissa svårigheter för oss, säger Göran Gullbro som är chef för teknik och projekt i Ludvika kommun.

Går inte att lösa snabbt

Till nästa vinter planerar Gullbro att utbilda mer personal för att kunna jobba med snöröjning. Målet är att ha två hela arbetslag som alternerar och kan köra vartannat dygn.

– Det är bara att gå hem och lägga sig och komma igen elva timmar senare. Resten får vänta, säger Thomas Hedman när vi följer med honom i plogbilen.

– Vi prioriterar att ploga upp så det blir framkomligt på gator och cykelbanor. Men det kan bli plogvallar kvar vid infarter och soptunnor till exempel. Där får vi ”städa upp” senare.

Vad menas med dygnsvila?

Regeln enligt EU:s direktiv är att arbete och dygnsvila ska förläggas alternerande under varje period om 24 timmar. Arbetspass och jourpass ska endast kunna läggas i direkt anslutning till varandra i undantagsfall, om det föreligger särskilda skäl.

Bestämmelsen avseende dygnsvila skärps och förtydligas. Det fastslås att regeln är att arbetstagaren har rätt till minst elva timmars sammanhängande ledighet under varje period om 24 timmar.

Dygnsvila kan i undantagsfall förkortas till som lägst 9 timmar vid förläggning av ordinarie arbetstid om det finns särskilda skäl i verksamheter med ansvar för liv, hälsa och säkerhet.

En arbetstagare som har fått sin dygnsvila inskränkt har rätt till kompenserande vila.

Källa: SKR

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.