– Vi har inte tillräckligt med folk. Nu är det sagt att vi ska jobba varannan helg till exempel, istället för 2 av 5, berättar undersköterskan Maria Andersson som arbetar inom hemtjänsten i Älvdalen.
Från och med 1 oktober kommer EU:s dygnsvila att införas, vilket gör att det blir en del schemaförändringar. Tidigare har personal kunnat arbetat mer och längre och då också kunnat få längre ledighet.
Ser byta jobb som lösning
Men har ni inte haft kontakt med era chefer om det här inför att det nya schemat skulle införas?
– Jo, och de har nog stridit för oss en längre tid men det verkar inte ha nått fram. Min sambo försöker också hitta en lösning, kanske byta jobb, för att vi ska få det att funka, säger undersköterskan Monica Nyberg, som också överväger att byta jobb.
Kommunen: Ska se över schemat kontinuerligt
Enligt fackförbundet Kommunal är oron stor bland vårdpersonal inom hela Sverige när dygnsvilan och nya scheman införs. Mycket är till följd av att man i nuläget är för få personal inom verksamheterna för att få till scheman där dygnsvilan skapar återhämtning.
Schemat kommer utvärderas allt eftersom, menar Älvdalens kommun. Dessutom ska en utredning presenteras i kommunen om hur äldrevården skulle påverkas om fler skulle sluta till följd av det nya schemat.
– Den ska presenteras i slutet av oktober och då kan vi utvärdera schemat och se hur mycket mer personal vi skulle behöva, säger Stefan Linde, kommundirektör i Älvdalen.
Vad innebär regler om dygnsvila – enligt EU:s direktiv?
Regeln enligt EU:s direktiv är att arbete och dygnsvila ska förläggas alternerande under varje period om 24 timmar. Arbetspass och jourpass ska endast kunna läggas i direkt anslutning till varandra i undantagsfall, om det föreligger särskilda skäl.
Bestämmelsen avseende dygnsvila skärps och förtydligas. Det fastslås att regeln är att arbetstagaren har rätt till minst elva timmars sammanhängande ledighet under varje period om 24 timmar.
Dygnsvila kan i undantagsfall förkortas till som lägst 9 timmar vid förläggning av ordinarie arbetstid om det finns särskilda skäl i verksamheter med ansvar för liv, hälsa och säkerhet.
En arbetstagare som har fått sin dygnsvila inskränkt har rätt till kompenserande vila.
Källa: SKR