– Dessa slemmiga skadedjur har orsakat stor skada på våra älskade växter och blommor. Trots att vi har provat en rad olika metoder har vi haft svårt att bli av med dem, säger Kerstin.
Konkurrerar ut andra arter
Hon anser att mördarsniglarna är en invasiv art, vilket innebär att de inte hör hemma i den lokala miljön och kan orsaka stor skada på ekosystemet. Det finns däremot inte någon lagstiftning som styr hur mördarsniglar ska hanteras.
– Mördarsniglarna kan föröka sig snabbt och konkurrera ut inhemska arter, vilket gör dem särskilt svåra att bekämpa, tillägger Kerstin.
Grannsamverkan mot sniglarna
För att hantera problemet har Kerstin och hennes man börjat samarbeta med sina grannar för att försöka minska snigelpopulationen i området. De delar tips och erfarenheter och hoppas att gemensamma insatser ska göra skillnad. Trots utmaningarna är Kerstin fast besluten att fortsätta kämpa för sin trädgård.
Mördarsnigeln inte på ”invasiva listan”
EU har en lista på invasiva och förbjudna arter, som inte får spridas. Det är länsstyrelserna som utövar tillsynen.
Nu ligger en lista med förslag på fler arter som ska bekämpas nationellt i Sverige. På den finns exempelvis växten parkslide och fisken svartmunnad smörbult – men inte mördarsnigeln.