mördarsnigel på blad, kvinna som ser uppgiven ut

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Kerstins trädgård och vilka olika bekämpningsmetoder hon tycker har fungerat bäst mot mördarsniglarna: ”Blir så äckligt sen...” Foto: Torstein Bøe/TT, Anders Hansson/SVT

Mördarsniglar invaderar Kerstins blomsterrika trädgård i Rättvik: ”De äter upp all gröda”

Publicerad

Kerstin Thydén och hennes man Jim har i fem år kämpat mot en ovälkommen gäst i deras blomstrande trädgård i Rättvik – mördarsniglar. Trots otaliga försök med olika metoder har de haft svårt att bli av med dessa envisa skadedjur, som enligt Kerstin borde klassas som en invasiv art.

– Dessa slemmiga skadedjur har orsakat stor skada på våra älskade växter och blommor. Trots att vi har provat en rad olika metoder har vi haft svårt att bli av med dem, säger Kerstin.

Konkurrerar ut andra arter

Hon anser att mördarsniglarna är en invasiv art, vilket innebär att de inte hör hemma i den lokala miljön och kan orsaka stor skada på ekosystemet. Det finns däremot inte någon lagstiftning som styr hur mördarsniglar ska hanteras.

– Mördarsniglarna kan föröka sig snabbt och konkurrera ut inhemska arter, vilket gör dem särskilt svåra att bekämpa, tillägger Kerstin.

Grannsamverkan mot sniglarna

För att hantera problemet har Kerstin och hennes man börjat samarbeta med sina grannar för att försöka minska snigelpopulationen i området. De delar tips och erfarenheter och hoppas att gemensamma insatser ska göra skillnad. Trots utmaningarna är Kerstin fast besluten att fortsätta kämpa för sin trädgård.

Mördarsnigeln inte på ”invasiva listan”

EU har en lista på invasiva och förbjudna arter, som inte får spridas. Det är länsstyrelserna som utövar tillsynen.

Nu ligger en lista med förslag på fler arter som ska bekämpas nationellt i Sverige. På den finns exempelvis växten parkslide och fisken svartmunnad smörbult – men inte mördarsnigeln.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.