Bild på svamp som en snigel ätit sig in i.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet får du följa med svampentusiasten Maria Kroll ut i skogen. Foto: Adam Wännman Zetterqvist/SVT

Bra svampår – men mördarsniglar äter upp svampen

Uppdaterad
Publicerad

Trots att det är ett fint svampår så har svampplockarna fått hård konkurrens. Mycket av matsvampen äts nämligen upp av hungriga blötdjur.

Det är ett tidigt svampår i år. Skyfall och regn leder till mer svamp och det är inte bara mördarsniglar som svampplockarna tvingas att fajtas med.

Se vilka fler som hotar svampen i klippet ovan.

Gott om kantareller

Svampen kom ungefär en månad tidigare än vanligt, men det är mängden svamp som är det ovanliga.

– Jag har kunnat plocka svamp med bilen, man säger stopp och så hoppar man ut och plockar, säger Maria Kroll som är svampentusiast och skrattar.

Och det är matsvampen som fler hungriga är ute efter. Kantareller finns det gott om men ostronmusslingar, kremlor och riskor är svampar som Maria Kroll från Jönköping tycker om att plocka och där har hon nu fått konkurrens.

OBS! Misstänker du att du ätit giftig svamp?

Vanliga symptom vid svampförgiftning kan vara kraftiga, vattentunna diarréer och kräkningar. De kommer oftast efter 12 timmar, men kan komma tidigare.

Misstänker man att man har ätit en giftig svamp går Giftinformationscentralen att nå dygnet runt – på 010-456 6700 eller via 112.

Svampentusiast håller i svamp.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet tipsar Maria Kroll om tre goda matsvampar som många missar. Foto: Adam Wännman Zetterqvist/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.