Jättemånga mördarsniglar på gräsmatta.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Årets fuktiga klimat ligger bakom sommarens explosion av mördarsniglar i våra trädgårdar. Foto: Gry Nanker / SVT

Mördarsniglarnas år i år: ”Det har verkligen exploderat”

Uppdaterad
Publicerad

I år kryllar det av mördarsniglar som äter upp allt de kan få tag i tack vare det fuktiga vädret. För hobbyodlarna kan det vara svårt att hålla sin trädgård fin men det finns flera olika metoder för att försöka få bort skadegörarna.

För första gången på många år har det regnat en hel del under vår- och sommarmånaderna i Kalmar län. På grund av det fuktiga vädret har det blivit ett väldigt bra år för mördarsniglarna. Någon som har märkt av sniglarna är hobbyodlaren Katarina Theander.

– Det har verkligen exploderat, det har gått från att vara 10-20 stycken till 60-80 stycken mördarsniglar som vi kan plocka upp här varje kväll, säger hon.

Olika metoder

För att bli av med sniglarna finns det flera olika metoder man kan använda sig av. Enligt Helena Lager, chef på art- och friluftslivenheten på länsstyrelsen i Kalmar, finns det flera skonsamma metoder.

– Det bästa är att inte använda salt eller gifter då det också dödar snäckor och andra sniglar och sånt som man har i trädgården.

– Det viktigaste är att börja redan i maj när de första ungdjuren är ute och leta efter dem. Ju färre av dem som kan lägga ägg desto färre blir det under säsongen sen. Och var ihärdig och klipp dem med en sekatör eller spade, säger Helena Lager.

Ölfällor

Hemma hos Katarina Theander används ölfällor för att ta död på mördarsniglarna.

– Man häller upp öl i en skål och ställer ut den bland odlingarna så kryper sniglarna in i den och drunknar. Då får dom i alla fall ett gott slut på livet, säger Katarina Theander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.