Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så undviker du att få giftig svamp med dig hem i korgen – Mykologen Michael Krikorev tar med SVT:s reporter på en tur i skogen. Foto: Johannes Björklund

Svampskola för nybörjare: Så ser du om svampen är giftig

Uppdaterad
Publicerad

Hur vet man att det är en matsvamp och inte en giftsvamp man har plockat? Och hur ska man agera om man råkar få i sig en giftig? Peter Hultén, svampexpert på Giftinformationscentralen, redde ut skillnaden mellan lömsk flugsvamp och grönkremla och gav några handfasta råd i Morgonstudion.

Många har den senaste månaden gett sig ut i skog och mark för att leta svamp. Det har inte bara inneburit fyllda svampkorgar utan även lett till en markant ökning av samtal till Giftinformationscentralen om just svampförgiftning.

– Det är viktigt att bara äta svamp som man med säkerhet vet är matsvamp. Det är det absolut viktigaste. Och att man lär sig ett par matsvampar i taget, säger Peter Hultén, svampexpert på Giftinformationscentralen, i Morgonstudion.

”Ger njurskador”

Enligt mykologen Michael Krikorev är det bra att plocka upp en svamp i taget för att undvika att få med giftiga svampar.

– Man kan också tänka på att plocka upp hela foten på svampen, då är det enklare att artbestämma svampen.

Vit och lömsk flugsvamp är några av de farligaste svamparna, som lätt förväxlas med bland annat champinjoner och vissa kremlor.

Spindlingar eller spindelskivlingar, små bruna svampar med bruna skivor, ska man enligt både Hultén och Krikorev undvika om man är osäker.

– De här ger njurskador, och det märker man inte förrän efter ett par dagar.

Följ med på nybörjarkurs

Vanliga symptom vid svampförgiftning kan vara kraftiga, vattentunna diarréer och kräkningar. De kommer oftast efter 12 timmar, men kan komma tidigare.

Misstänker man att man har ätit en giftig svamp går Giftinformationscentralen att nå dygnet runt – på 010-456 6700 eller via 112.

Se när svampexperten Michael Krikorev tar med SVT:s reporter Johanna Waak på en nybörjarkurs i skogen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.