Många har den senaste månaden gett sig ut i skog och mark för att leta svamp. Det har inte bara inneburit fyllda svampkorgar utan även lett till en markant ökning av samtal till Giftinformationscentralen om just svampförgiftning.
– Det är viktigt att bara äta svamp som man med säkerhet vet är matsvamp. Det är det absolut viktigaste. Och att man lär sig ett par matsvampar i taget, säger Peter Hultén, svampexpert på Giftinformationscentralen, i Morgonstudion.
”Ger njurskador”
Enligt mykologen Michael Krikorev är det bra att plocka upp en svamp i taget för att undvika att få med giftiga svampar.
– Man kan också tänka på att plocka upp hela foten på svampen, då är det enklare att artbestämma svampen.
Vit och lömsk flugsvamp är några av de farligaste svamparna, som lätt förväxlas med bland annat champinjoner och vissa kremlor.
Spindlingar eller spindelskivlingar, små bruna svampar med bruna skivor, ska man enligt både Hultén och Krikorev undvika om man är osäker.
– De här ger njurskador, och det märker man inte förrän efter ett par dagar.
Följ med på nybörjarkurs
Vanliga symptom vid svampförgiftning kan vara kraftiga, vattentunna diarréer och kräkningar. De kommer oftast efter 12 timmar, men kan komma tidigare.
Misstänker man att man har ätit en giftig svamp går Giftinformationscentralen att nå dygnet runt – på 010-456 6700 eller via 112.
Se när svampexperten Michael Krikorev tar med SVT:s reporter Johanna Waak på en nybörjarkurs i skogen.