Sex personer fördes till sjukhus efter att ha ätit en svamp som misstänks vara giftig. Hypotesen är att de förväxlat stolt fjällskivling (vänster) med den giftiga panterflugsvampen (höger). Foto: Pontus Lundahl/Hasse Holmberg/TT

Sex till sjukhus efter att ha ätit giftig svamp

Uppdaterad
Publicerad

En man hamnade på intensiven och fem barn vårdades på sjukhus efter en släktmiddag i fredagskväll. Detta efter att ha ätit en svamp som misstänks ha varit en giftig panterflugsvamp, skriver Dagens Nyheter.

En ambulans kallades till en adress i Stockholmsområdet sent på natten mellan fredag och lördag. En vuxen person hade då drabbats av ett misstänkt hjärtstillestånd. På adressen fanns också flera personer som mådde dåligt.

Fick intensivvård

DN skriver att fem barn fördes till sjukhus, fyra till Karolinska universitetssjukhuset i Solna och ett till Karolinska i Huddinge. Den vuxna mannen fördes även han till Huddinge och vårdades initialt på intensiven men lades sedan in på en vanlig avdelning.

Orsaken bakom personernas insjuknande misstänks vara att de förväxlat stolt fjällskivling med den giftiga panterflugsvampen.

Barnen ska ha fått lämna sjukhuset men den vuxne mannen är fortfarande kvar på sjukhuset där han får vård.

Karolinska universitetssjukhuset vill inte uttala sig om mannens skadeläge.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så undviker du att få giftig svamp med dig hem i korgen – Mykologen Michael Krikorev tar med SVT:s reporter på en tur i skogen. Foto: Johannes Björklund

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.