Han är Dalarnas första skrämselkonsulent

Uppdaterad
Publicerad

Det växande antalet stora fåglar är ett allt större problem för lantbrukare. Per-Erik Björkens i Hedemora är Dalarnas första och enda skrämselkonsulent.

Länsstyrelsen i Dalarna har beslutat att sätta in artilleripjäser mot de långbenta fjäderfäna. 

Det kanske låter väl drastiskt, men i själva verket handlar det om gasolkanoner som ska skapa kraftiga smällar för att skrämma bort fåglarna. Men de ljudliga avfyrningarna stör inte bara tranor och sångsvanar, som utgör huvuddelen av problemet. Det händer även att människor som bor i närheten av ”skjutfältet” stör sig på kanonerna.

– Smällarna skapar mycket klagomål, och vi har till och med haft sabotage på gaskanoner. Vi uppmanar de närboende att ha mer tålamod, säger Anki Alfredéen, vilthandläggare på Länsstyrelsen Dalarna. 

Äter och trampar ner

Under våren och hösten samlas stora flockar med flyttfåglar, som tranor, svanar och gäss till sädesfält och åkrar. I synnerhet tranorna kommer i stora flockar och trampar ned och äter så mycket av grödorna att det påverkar ekonomin för bönderna betydligt.

Antalet tranor växer för varje år men är också fredade som art. Ansvaret för dem ligger därför på staten och därmed länsstyrelsen. Och deras lösning går i nuläget alltså i huvudsak ut på att avfyra gasolkanoner i problemområdena.

– Tranorna kan sabotera skörden för en lantbrukare. Vi hoppas på mer förståelse till varför det smäller, säger Alfredéen.

I Dalarna är problemen med tranor störst kring Hovranområdet i Hedemora, samt i Västerdalarna kring Nås och Dala-Järna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.