Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Arbetsmiljön är en stor vinst med elbilen” – hör vad sopbilsföraren Tobias Thunell tänker om hans nya eldrivna fordon som nu körs på Borlänges vägar. Foto: Niko Ago/SVT

Nu rullar Dalarnas första elsopbil i Borlänge – föraren Tobias: ”Nästan knäpptyst”

Publicerad

Borlänge blir Dalarnas första kommun med en helt eldriven sopbil. Den kommunala bolaget Borlänge Energi har nyligen köpt in en elsopbil och i höst kommer en till.

Den nya elsopbilen är en del av Borlänge Energis strategi för hållbar utveckling och minskade koldioxidutsläpp.

Dessutom är eldrivna fordon tystare än dieseldrivna, vilket leder till en lugnare arbetsmiljö för soparbetarna.

– Det är helt tyst inne i kupén och det är mycket tystare ute på samhällen när vi plockar soporna, säger föraren Tobias Thunell.

Ser det som en investering

Mattias Karlsson, enhetschef på Borlänge energi, påpekar att eldrivna fordon kan vara kostnadseffektiva över tid.

– Trots högre initiala kostnader, är drifts- och underhållskostnaderna för eldrivna fordon ofta lägre än för deras fossila motsvarigheter, säger han.

Inköpet är en del av Borlänge energis långsiktiga plan att övergå till mer hållbara lösningar inom alla sina verksamhetsområden. Nu hoppas Borlänge Energi kunna inspirera andra kommuner och företag i regionen att ta egna initiativ för att minska klimatavtrycken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.