”Att markera att jag inte kunde kramas skar i hjärtat” – prästen Anna i Borlänge om kyrkans omställning under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Kyrkan har ställt om på flera sätt under pandemin. För prästen Anna Hartwig har de senaste åren inneburit mindre fysisk kontakt och fler utomhusaktiviteter.

– En stor del av vårt arbete är ju de sociala mötena och de uteblev ju, så då fick vi hitta nya vägar för det, berättar hon.

Anna Hartwig är präst inom Svenska kyrkan i Borlänge. Hon är en av de personer som vi träffade i början av pandemin och nu träffar fotografen Henrik Hansson henne igen, mer än ett och ett halvt år senare. Fortfarande påverkas hennes arbete och fortfarande befinner vi oss i pandemin.

– Då tänkte jag inte så mycket framåt, jag var mycket här och nu, men jag tänkte inte att det skulle pågå med restriktioner i den utsträckning som det gjorde och att det dessutom skulle bli värre, berättar hon.

En ovanlig vardag – SVT Dalarna dokumenterar dalfolkets vardag under coronapandemin 2020

Kyrkan blev digital och flyttade utomhus

En rapport som Svenska kyrkan gjort, utifrån hur man arbetat under den första delen av pandemin, visar att drygt sju av tio församlingar använde digitala lösningar för församlingsarbetet minst en gång i veckan under perioden mellan mars och juni 2020. Endast drygt en av tio församlingar hade erfarenhet av att någon gång haft en digital gudstjänst eller andakt innan mars.

– En stor del av vårt arbete är ju de sociala mötena och de uteblev ju, så då fick vi hitta nya vägar för det. En av de vägarna var digitala möten, fira gudstjänster och andakter digitalt. Sen hade vi också uteverksamhet, vi kunde ha walk and talk-samtal utomhus där man går tillsammans, så det har handlat mycket om att hitta nya vägar att kommunicera, berättar Anna Hartwig.

Många präster har känt sig otillräckliga

I samma rapport uppger var femte kyrkoherde att de inte kunnat leva upp till sin roll som präst under pandemin gentemot andra människor. Deras stödjande uppgifter som medmänniska har istället fått övertas av församlingsmedlemmarnas vänner, bekanta eller familj, enligt studien. En av tre kyrkoherdar uppger att de inte varit tillräckligt närvarande som präster och att det skapat en känsla av otillräcklighet.

Sedan pandemin drog igång har vi på SVT Dalarna tillsammans med fotografen Henrik Hansson speglat dalfolkets liv i projektet En ovanlig vardag. Nu återvänder vi till några av de personerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

En ovanlig vardag – SVT Dalarna dokumenterar dalfolkets vardag under coronapandemin 2020

Mer i ämnet