Läraren Anneli i Borlänge om pandemitiden: ”Få av oss blir bättre på distans”

Uppdaterad
Publicerad

Ena dagen satt Anneli Benneborg och lugnade elever som oroade sig för pandemin – två dagar senare tvingades alla elever gå hem. Pandemiperioden med distansstudier har påverkat hur hon lär ut och lagt upp skolarbetet för eleverna.

Anneli Benneborg är lärare på Soltorgsgymnasiet i Borlänge. När pandemin slog till i mars 2020 och alla elever var tvungna att packa ihop sina saker och gå hem på obestämd tid förändrades också hennes sätt att arbeta och lägga upp undervisningen.

– Att vara lärare och sätta betyg är ett myndighetsutövande och då tycker jag att man ska kunna ställa krav på att betygen betyder något och är rättvisa, så det har blivit också att man måste säkerställa att de inte fuskar, säger hon och fortsätter:

En ovanlig vardag – SVT Dalarna dokumenterar dalfolkets vardag under coronapandemin 2020

– Det är en tråkig syn på unga människor, men det är klart att de fuskar, det gör vuxna också. Så jag har gjort om undervisningen så det ska funka på distans.

Många lärare tror fusket ökat

Enligt en rapport från Skolinspektionen om konsekvenser av fjärr- och distansundervisningen under pandemin beskriver många lärare att de upplevt en osäkerhet kring uppgifter som elever utfört på distans. Bland annat kring om det verkligen varit eleverna själva som gjort uppgifterna – utan otillåtna hjälpmedel. Fyra av tio lärare på gymnasiet uppger att förekomsten av fusk har ökat under perioden.

”Man vågar inte lika mycket”

I samma rapport uppger bara sex procent av gymnasielärarna att en lektion på distans helt och hållet motsvarar en lektion på plats i skolan.

– De elever som har behov av social samvaro, vare sig de är starka eller svaga kunskapsmässigt, har haft det jobbigast. I klassrummet kan jag alltid gå runt och kolla med de elever som jag vet behöver en extra koll.

– Få av oss blir bättre lärare på distans. Vi gör vårt bästa, men undervisning blir bättre på plats, äger Anneli Benneborg. 

Sedan pandemin drog igång har vi på SVT Dalarna tillsammans med fotografen Henrik Hansson speglat dalfolkets liv i projektet En ovanlig vardag. Nu återvänder vi till några av de personerna.

I klippet berättar Anneli Benneborg hur livet som gymnasielärare sett ut under pandemin och hur hon minns dagen i mars 2020 när vi senast träffade henne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

En ovanlig vardag – SVT Dalarna dokumenterar dalfolkets vardag under coronapandemin 2020

Mer i ämnet