Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre frågor till malmgeologen Glacialle Tiu om hennes forskning bland annat när den kommer vara integrerad i gruvan. Foto: Simon Vikström, Johan Lundahl/SVT

Banbrytande gruvforskning ska göra gruvor mer effektiva och miljövänliga

Uppdaterad
Publicerad

Forskare från Luleå tekniska universitet har tagit fram en modell som gör gruvor mer effektiva. Modellen, som gör att man lättare kan utvinna fler metaller från en malmkropp, testas just nu i Garpenbergs gruva i Hedemora kommun.

Det handlar om en ny geometallurgisk modell, där man med hjälp av resultatet undersöker hur man kan optimera utvinningen. Den ska också minska gruvavfallet och plocka ut metaller som behövs för modern teknologi.

Hur har responsen på din forskning varit hittills?

– Väldigt positiv. Forskningen innebär ett tätt samarbete med Boliden-gruvorna, vilket gör det enklare att integrera med fler gruvor i EU och hela gruvindustrin, säger Glacialle Tiu, forskare i malmgeologi vid Luleå tekniska universitet.

AI en viktig del i arbetet

Hon kommer nu arbeta vidare med att hitta sätt att bygga upp databaser som bättre integrerar information från olika delar av gruvverksamheten. Hon berättar att AI är en av de viktiga delarna i det arbetet.

– Vi är väldigt glada över att vår forskning har fått så stort genomslag och att flera gruvbolag runt om i världen visar intresse för resultatet, säger Glacialle Tiu.

Så ska forskningen göra gruvverksamheten mer miljövänlig, och så kommer resultatet implementeras för gruvorna framåt – se Glacialle Tius svar i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.