Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med 1 000 meter under marken och hör chefsgeologen Johan Olsson berätta om forskningen som gjorts vid gruvan i Garpenberg. Foto: Johan Lundahl/SVT

Forskningsframsteg i Garpenbergs gruva: ”Nytt för oss”

Uppdaterad
Publicerad

Forskningsresultat från ett samarbete mellan Luleå tekniska universitet och gruvan i Garpenberg är ett viktigt steg för att i framtiden kunna utvinna mer sällsynta metaller som behövs till modern teknologi. Det kan även hjälpa gruvbolag att minska miljöfarliga restprodukter, menar Johan Olsson, chefsgeolog på Boliden AB.

– Om det här leder till att vi kan ta tillvara på mer av malmen i berget så skulle vi i teorin få mindre restprodukter att deponera, säger Johan Olsson.

Forskningen som nu publicerats går in i detalj på en av Garpensbergs gruvas större malmkroppar, Lappberget. Forskaren Glacialle Tiu har delat in berget i olika områden beroende på vilka egenskaper berget har.

– Det är något som är rätt så nytt för oss och det kan leda till att vi bättre kan optimera våra processer för att kunna ta tillvara på mer av malmen, säger Johan Olsson.

Sällsynta metaller

Kommer forskningen leda till att ni nu kommer kunna utvinna sällsynta metaller som behövs till modern teknologi?

– Det är lite tidigt att svara på. Forskningen har visat att det finns sådana metaller i vår malm. Men vi måste göra många fler undersökningar innan vi går vidare med det, säger Johan Olsson.

Metallerna som forskningen visar finns i Garpenberg är germanium, gallium och indium. Men metallerna finns i mycket små koncentrationer i berget och är svåra att hitta och anrika.

Inspirerande för framtiden

– Guld som vi har små halter av kan vi utvinna i gruvan idag. Kanske genom nya processer och teknikutveckling kommer vi kunna utvinna även de metallerna i framtiden, säger Tomas Persson, teknisk chef vid Boliden.

Hur fortsätter ni arbetet med forskningen?

– Vi ska förfina modellen och plocka in mera data. Vi har också inspirerats att själva gör egna försök i den här riktningen. Det är ett viktigt kompetensuppbyggande som skett genom det här projektet, säger Tomas Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.