Förutom hästar, har både Smedjebackens ryttarsällskap och Smedjebackens kommun personal som arbetar i lokalerna. Ryttarsällskapet bedriver dessutom ridskola på Väderbacken.
Wilma är ett av de barn som tillbringat en stor del av sin fritid i stallet.
För ett och ett halvt år sen blev hon sjuk. Först trodde hon att det var influensa. Men hon blev aldrig frisk.
Wilma hade huvudvärk, illamående, hosta, kraftiga svullnader i ansiktet, andnöd och påverkan på hela kroppen. Hon var så orkeslös att hon inte klarade av skolarbetet.
– Fler riskerar att bli sjuka, både djur och människor. Framför allt barnen som är där på ridskoleverksamhet, säger Wilmas mamma Maria Strand.
Ingen tar ansvar
När influensan inte gick över trodde familjen att det handlade om allergi mot pälsdjur, damm eller hö.
Men efter ett och ett halvt års utredning står det klart att Wilma inte har några sådana allergier. Hennes läkare tror att symptomen kommer från möglet i stallet.
Både kommunen som äger fastigheten, och ridklubben känner till att hästar och Wilma blivit sjuka.
Ändå finns möglet fortfarande kvar i stallet.
Hyresavtalet mellan kommunen som äger stallet, och ryttarsällskapet, visar tydligt att saneringen är ryttarsällskapets ansvar.
– Ridklubben har haft stora interna problem i sin organisation, förklarar Fredrik Rönning, (S) kommunalråd i Smedjebacken.
Både företaget som tagit proverna som visat på mögel, och länsstyrelsen och har konstaterat att de angripna väggarna bör bytas ut eftersom möglet kan framkalla ohälsa hos hästar och människor.
Wilmas läkare har mejlat kommunen och förklarat att inget mögelangrepp bör accepteras eftersom det kan förorsaka påtagliga bekymmer hos känsliga personer.
Ändå har kommunen låtit klubben få fortsätta hyra stallet. Här kan du läsa mer om hur kommunen resonerat.
Har lugnat via facebooksida
I början av mars lugnade ridklubbens styrelse oroliga via sin facebooksida. De hänvisade till ett luftprov som togs i februari, och hävdade att företaget som gjort testerna inte är oroliga över miljön i stallet. Men när SVT ringer upp företaget så får vi svaret att rekommendationen står kvar. De mögliga väggarna måste åtgärdas.
– De har blivit en feltolkning. Det vi menade var att luften visade normala värden. Sen kvarstår problemet med möglet i väggarna. Allt som är mögligt ska bytas ut, säger Louise Nilsson, ordförande i Smedjebackens ryttarsällskap.
Proverna ingen garanti
Magnus Svartengren, professor i arbets- och miljömedicin vid Uppsala universitet är tydlig med att det inte går att säga att en mögeldrabbad fastighet är ofarlig att vistas i genom de prover som är gjorda.
- Man kan inte kan använda luftprover för att utesluta exponering för mögel, säger Svartengren. Jag skulle inte själv våga gå i god och säga att allt är lugnt utan ett bättre underlag än jag sett till.