Två barnmorskor står i en korridor på Elsborgs familjecentral

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör barnmorskan Åsa Hemmilä (t h) om vad hon tänker om projektet. Till vänster i bild syns Klockar Linda Nääs. Foto: Ann-Louise Julin/SVT

Region Dalarna ger stöd till förlossningsrädda – barnmorskan Åsa: ”Mitt arbete blir mer stimulerande”

Uppdaterad
Publicerad

I projektet Din barnmorska följs förlossningsrädda kvinnor i Dalarna och har samma barnmorska under både graviditet och förlossning. Det är inte bara är positivt för kvinnorna utan även för barnmorskorna som arbetar med det, menar Åsa Hemmilä.

– Förut jobbade jag bara med födande på förlossningen. Med det här arbetssättet blir mitt arbete mer stimulerande och jag breddar min kompetens, säger Åsa Hemmilä.

Åsa är en av fem barnmorskor som deltar i projektet Din barnmorska. Projektet startades under hösten och i det ska gravida med förlossningsrädsla får träffa samma barnmorska under graviditet, förlossning och den första tiden efter förlossningen.

Region Dalarna

– Det är roligt att få vara med i starten av något och utforma hur vi vill jobba.

”Får skörda frukten”

De gravida kvinnor som vill vara med i projektet skrivs till en början in på sin vanliga vårdcentral för att sen flyttas över till barnmorskorna i projektet.

Det första barnet föddes strax före jul.

– Att få ”skörda frukten” efter att ha varit med på en graviditet känns jätteroligt.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Region Dalarna

Mer i ämnet