Bedragare tar över datorn

Uppdaterad
Publicerad

Jason White i Ljusdal är en många drabbade av bedrägeriförsöken över telefon.

Har du blivit uppringd av datorföretaget Microsoft som påstår att du har virus i din dator? Enligt både Microsoft och polisen handlar det om en bluff och i flera fall har bedragarna kommit över datoranvändarens pengar.

— 'Jag ringer från Windows support' sa han och berättade att jag har massor av virus på min dator som de kunde fixa men jag förstod att det var något fel för jag har ingen pc, säger Jason White i Ljusdal.

Bedragarna tar kontroll över datorn

Jason är en av flera som har drabbats av telefonsamtal där uppringaren utger sig för att ringa från Microsoft. Jason förstod att något inte stämde och lade på men hans pappa som bor i England har också utsatts för likadana samtal och har i ett fall blivit av med pengar.

Bedrägeriförsöken går ofta ut på att uppringaren som talar engelska försöker få användaren att ladda ned ett program som gör att datorn kan styras av uppringaren och därmed komma åt känsliga uppgifter.

—  Det är två år sedan jag fick höra om de här samtalen första gången och vad jag vet har ganska många blivit utsatt för dem. Det viktigaste att komma ihåg är att vi aldrig ringer upp om man själv inte bett om det, säger Magnus Lindkvist, säkerhetschef på Microsoft i Sverige.

Polisen vill att fler anmäler

Polisen har fått in hundratals anmälningar runt om i landet som rör Microsoft-bedrägerierna. Samtalen förekommer i flera delar av världen.

—  Om någon vill komma in i ens dator och dessutom ber en att skicka pengar då ska man dra öronen åt sig, säger Anders Ahlqvist, it-brottsspecialist på Rikspolisstyrelsen.

Om man ändå råkar ut för ett bedrägeri tycker Anders Ahlqvist att man ska polisanmäla trots att utredningarna i de flesta fall läggs ned.

—  Gör man ingen anmälan kommer problemet heller inte att lyftas och då kommer vi naturligtvis inte att göra särskilt mycket åt det heller, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.