I begäran som skickats in av hans målsägandebiträde Catharina Wikner kräver han att Riksåklagaren ska ta reda på om det finns andra misstänkta personer – något som både pappan och Wikner anser borde ha gjorts tidigare.
Trots begäran har inte Sjöholm några stora förhoppningar om framgång.
– Jag tror inte att det kommer att bli någon granskning av utredningen. Ingen kommer att behöva ta ansvar för min sons död.
Hoppas på ny förundersökning
Hans-Erik Sjöholm har sedan sonens död den 15 juni 2021 haft uppfattningen att det i första hand är ansvariga för Falu kommun och vårdbolaget Platea/Humana som borde ta det straffrättsliga ansvaret. Hans uppfattning är att deras skuld aldrig utreddes.
Nu hoppas han att Riksåklagaren ska granska den tidigare utredningen i syfte att utröna om det kan inledas en ny förundersökning med sikte på andra misstänkta.
Betraktas som begäran om överprövning
SVT har sökt Riksåklagaren för en kommentar kring skrivelsen. Annika Collin, pressekreterare på åklagarmyndigheter svarar via mejl:
“Vi har betraktat den här skrivelsen som en begäran om överprövning och har därför skickat den till Åklagarkammaren i Karlstad för sedvanlig handläggning. En överprövning går först och främst till åklagaren för omprövning, och överprövas sedan av högre åklagare på Utvecklingscentrum. En överprövning kan leda till att ett beslut ändras eller att det bedöms vara korrekt och därför inte ändras. Undantagsvis kan Utvecklingscentrums beslut också överprövas av riksåklagaren.”
Begärda överprövningar per år i Sverige:
Den som är berörd av en åklagares beslut kan begära att beslutet ändras genom en överprövning av en högre åklagare (överåklagare eller vice överåklagare vid Utvecklingscentrum).
2023 – 2 703 ärenden
2022– 2 729
2021 – 2 984
2023 ändrades åklagarbeslutet i 113 ärenden vilket motsvarar drygt 4 procent av antalet avgjorda överprövningar.
Källa: Åklagarmyndighetens årsredovisning 2023