Fåglarna hittades av en privatperson som kontaktade polisen som sedan kontaktade markägaren Falu Gruva. Verksamhetschefen Anna Björkman var med när polisen hämtade en av fåglarna.
Hanen kan leva
– Det är klart att det är ledsamt att den dött, säger hon.
Berguvar har häckat i många år i Stora stöten. Stig-Åke Svenson tror att det är honan som dött och att ungen dött då den inte fått mat. Hanen kan fortfarande vara vid liv.
– Det är inte hans roll att mata ungen, han hämtar maten och honan styckar upp den till ungen, säger Stig Åke Svenson.
God chans till nyetablering
Det är inte första gången häckande berguvar dör i gruvan. Chanserna att ett nytt par etablerar sig är ganska bra tror Stig-Åke, särskilt om hanen lever.
2015 försvann häckande berguvar oförklarligt från gruvan. Senare sågs en berguv i centrala Falun mitt i vintern ropandes efter en partner, något som nu skulle kunna hända igen.
Ingen misstanke om brott
Berguven klassas som statens vilt, och döda fåglar ska anmälas till polisen. I nuläget finns ingen misstanke om brott. Berguven som hämtades i Stora stöten har skickats till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.
– Om det framkommer misstanke om brott så kommer det att skrivas en anmälan, säger polisens presstalesperson Christina Hallin.