Det är ingen upplyftande handlingsplan som räddningstjänsten Dala mitt nu skickat in till länsstyrelsen Dalarna. Efter den stora avtalsstriden som lett till uppsägningar bland deltidsbrandmännen, så kommer mycket att försämras.
LÄS MER: Den branddrabbade bonden: ”Har aldrig varit så in i helvete arg”
Kommer inte ha befäl
I den framkommer det att totalt 38 uppsägningar kommit in till räddningstjänstförbundet, varav exempelvis 13 av dem är på stationen i Säter och 10 stycken i Mockfjärd.
Dala Mitt har ”påtalat konsekvenserna av uppsägningarna och uppmanar personalen att behålla sina tjänster”, skriver de och fortsätter sedan att beskriva hur läget kommer att försämras.
Bland annat kommer både den psykosociala- och den fysiska arbetsmiljön att påverkas negativt. Arbetsbelastningen blir tyngre, men säkerheten kommer också att försämras för de brandmän som blir kvar. Olycksrisken med räddningsfordon och trafikstörningar ökar också.
Inte heller kommer det finns några befäl i Stora Skedvi eller i Mockfjärd och gränserna för den minibemanningen som är sagt ska finnas mellan 2015-2018 når de inte heller.
Brandmän får släckgranater
Det framgår också att Dala Mitt prioriterat brandutbildning för invånarna, vilket SVT Nyheter Dalarna tidigare berättat om.
Men de brandmän som sedan rycker ut på larm kommer också rustas med andra verktyg. Den första styrkan ska få bättre redskap, skriver Dala Mitt, och utrustas med släckgranater och pulverspett – även om detta såklart inte väger upp bortfallet av personal.
LÄS MER: Avtal klart för deltidare i Malung-Sälen – får 1.400 kronor extra
Kan krävas långsiktiga förändringar
Dala Mitt försöker nu rekrytera deltidsbrandmän, men det går sådär. Räddningstjänstförbundet har därför påbörjat en planering för det de vill kalla ”tillfälliga förändringar” av insatstider, larmplaner och styrkestorlekar.
Även avtal med angränsade kommuner kan komma att ses över.
De skriver också i sin skrivelse att det på längre sikt kan krävas ”organisatoriska förändringar” för att skapa en ”hållbar beredskapsorganisation”, men det framgår inte hur.