Joakim Storck (C) berättar vad han tror det återuppståndna dalregementet kommer att leda till. Foto: Barrsjö/Forssell/SVT

Beslut i riksdagen: Dalregementet återuppstår

Uppdaterad
Publicerad

Dalregementet återuppstår. Det står klart efter att riksdagen klubbat regeringens försvarsproposition om att bland annat utöka försvaret med flera regementen.

– Äntligen, det känns jättebra, säger Joakim Storck (C) kommunalråd efter att han nåtts av riksdagens beslut.

Beslutet innebär nya arbetstillfällen för Falun. Exakt hur många det blir i slutänden är oklart, men det handlar om att steg för steg expandera Dalabataljonen som är en del av Hemvärnet.  

– När vi har kommit en bit in i expansionen handlar det om 50-100 anställda officerare och civila inom Försvarsmakten. Till det kan det komma en del kontinuerligt anställda. Gissningsvis cirka 20 personer i utbildningsgruppen, säger Försvarsmaktens produktionschef generallöjtnant Johan Svensson.

Oklart var regementet byggs upp

Dalregementet ska återinrättas senast 2022, men nå full kapacitet 2026-2030. Runt 200-250 värnpliktiga ska då utbildas årligen. Frågan var regementet kommer att byggas upp är dock fortfarande oklar.

Enligt försvarsmakten är det en beredning som pågår. 

– Vi har lyft fram områden i anslutning till övningsområdet på Myran. Nu ligger bollen hos Fortifikationsverket, där kan vi inte göra något mer, säger Joakim Storck.

Förslaget röstades igenom i riksdagen med stöd av S, MP, C och L.

– Nu känns det helt fantastiskt, jag brinner för de arbetstillfällena. Dalregementet har varit en viktig del av falun. Det känns jättebra, säger Katarina Gustavsson (KD), som länge har arbetat för att Dalregementet ska återuppstå.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.