• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Lars Lindvall är en av flera personer i byarna Arvslindan och Bäsna i Gagnefs kommun. som mött björn

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se björnhonan med ungar som fångades på bild av Lukas Hellsten i byn Arvslindan, och hör om Lars Lindvalls björnmöte i grannbyn. Foto: Johan Lundahl/SVT och Lukas Hellsten/privat

Björnar i byarna Arvslindan och Bäsna: ”Olustigt att ha dem så nära”

Uppdaterad
Publicerad

De senaste veckorna har flera personer i trakterna kring byarna Bäsna och Arvslindan i Gagnefs kommun stött på björn. Nu vädjar länsstyrelsen till byborna att plocka bort fallfrukten.

Björn har setts i ravinen bredvid byskolan, på promenadstråken runt byåkern och inne bland husen.

Flera personer som bor i byarna längs Dalälven i Gagnefs kommun är nu oroliga, och vissa som SVT pratat med säger att de undviker att röra sig i skog och mark efter alla björnobservationer som gjorts den senaste tiden.

– Som jägare vill jag hellre se dem i skogen. Om de rör sig här bland husen kan de få en vana att möta folk och det är lite otäckt, säger Lars Lindvall som bor i Bäsna.

Vill åt fallfrukten

Länsstyrelsen i Dalarna har fått in rapporter om att björnar rör sig i byarna och de menar att orsaken till björnbesöken är det rikliga fruktåret och all fallfrukt som björnarna vill komma åt.

Länsstyrelsen uppmanar folk i byarna där björnarna hälsat på att ta bort fallfrukten för att hålla områdena säkra för både människa och björn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.