• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Grupp av personer från Brasilien som går genom ett vintrigt och snöigt landskap. Bakgrunden visar en sjö och intill den en midsommarstång från sommarens firande.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Avståndet till hemlandet känns extra långt under de mörka vintermånaderna. När SVT följer med Rogerio Da Silva till hans rum brister det för honom. Foto: Johan Lundahl/SVT

De lämnade São Paulo för industriboomen i Ludvika – här brister det för anställd på Hitachi

Publicerad

De tjänar dubbelt så bra och arbetet är lugnare i Ludvika än i Brasilien. Ändå räknar de Hitachi-anställda brasilianarna dagarna tills de får åka hem igen.

– Det var en chock att komma hit. Det är totalt annorlunda jämfört med Brasilien, säger Rogerio Da Silva.

Efter att kraftjätten Hitachi Energy landat Sveriges största exportorder genom tiderna anställer företaget tusentals nya medarbetare. För att rekrytera så många på kort tid krävs utländsk arbetskraft.

Omkring 70 olika nationaliteter

Det jobbar ungefär 70 olika nationaliteter på fabriken i Ludvika. Människor som tillfälligt, eller helt och hållet, lämnar sina liv på andra sidan jorden för kommunen med knappt 27 000 invånare. Kontrasterna kan bli stora. I storstadsområdet São Paulo bor 21 miljoner människor.

Industriboomen i Ludvika

– Vi tar redan idag ett ansvar, men jag tror att vi behöver göra mer framåt. Där tycker jag att utvecklingsbolaget Samarkand är verktyget. De har redan i dag medflyttarservice och omlokaliseringsservice, men det tror jag kan expanderas, säger Tobias Hansson, vd Hitachi Energy Sweden.

Brist på boende – långt till fabriken

Jätteordrarna till Hitachi och företagets explosionsartade expansion för med sig utmaningar för kommunen. Medföljande partners vill ha jobb och det behövs bostäder och samhällsservice. Brasilianarna på Brunnsvik, en knapp mil utanför Ludvika, är här i ett halvår och hade hellre bott centralt i Ludvika men där fanns inget boende.

– Vi upptäckte att det var rätt långt till fabriken när man bor här ute. Men sen började vi utforska lite häromkring. Vi fick låna cyklar och gjorde utflykter in till Ludvika och ner till sjön, säger Helton Fonseca dos Santos.

Drar lärdomar från Northvolt

Ludvikas kommunalråd Leif Pettersson (S) menar att en av de största utmaningarna för kommunen är att få de utländska arbetarna att ”hitta rätt” i Sverige.

– En viktig del är föreningslivet för att få ett socialt sammanhang, vi får också bra hjälp av Samarkand. En lärdom från Skellefteå och Northvolt är att tillfälliga bostäder inte har varit så bra, säger Leif Pettersson (S).

När världen möts i Ludvika

Hitachi Energy i Ludvika:

Verksamheten har funnits i Ludvika under namnen Asea, ABB och numera Hitachi i omkring 120 år.

Hitachi Energy Sweden har 6700 anställda, varav 4400 jobbar i Ludvika.

2023 landade företaget den största exportordern i svensk historia – totalt 147 miljarder kronor gällande utrustning till vindkraftsparker i Nordsjön.

Samarkand är ett utvecklingsbolag som ägs av Ludvika och Smedjebackens kommun, Region Dalarna, Hitachi Energy och Ovako. De jobbar bland annat för att attrahera och behålla kvalificerad arbetskraft.

Källa: Hitachi Energy och Samarkand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i Ludvika

Mer i ämnet