Utbyggnaden innebär att fabriken i Ludvika växer med runt 20 000 kvadratmeter. Den nya byggnaden kommer att innehålla nya testytor, kontor och ett besökcentrum.
I maj 2025 räknar man med att ta det första spadtaget. 2027 ska utbyggnaden vara klar. De senaste två åren har Hitachi Energy rekryterat runt 150 personer i månaden. De flesta till anläggningen i Ludvika.
Hitachi har fått in flera ordrar i miljardklassen de senaste åren. 2023 fick företaget en rekordorder värd 147 miljarder kronor.
– Den globala oron gör att våra kunder eventuellt kan skjuta på investeringar. Men det vi ser i dag är en fortsatt stark efterfrågan och mycket projekt som rullar vidare, säger Andreas Berthou, global chef HVDC.
Samarbete om personal från Northvolt
Tidigare under onsdagen kom beskedet om Northvolts konkurs.
Hitachi har under åren arbetat nära Northvolt både som kund, leverantör och partner. Men konkursbeskedet påverkar inte Hitachi i nuläget enligt vd Tobias Hansson.
– Det är planerna framåt som påverkas och där vi får hitta andra lösningar men just nu avvaktar vi och ser vart det tar vägen.
Hitachi har tidigare anställt personal som varslats från Northvolt.
– Vi kommer att ta kontakt med Northvolt och se hur vi kan hjälpas åt, vi har 800 öppna jobb här och nu, så vi behöver fortsätta det samarbetet.
Så påverkar jätteordrarna Ludvika och världen
Hitachi Energy
Verksamheten har funnits i Ludvika under namnen Asea, ABB och numera Hitachi i omkring 120 år.
Hitachi Energy Sweden har 6700 anställda, varav 4400 jobbar i Ludvika.
Hitachi Energy i Ludvika utvecklar och producerar avancerad teknik för kraftöverföring.
Fabriken i Ludvika tillverkar krafttransformatorer och kraftelektronikventiler.
Produkterna används för att bygga elinfrastruktur och spelar en central roll i den globala energiomställningen.
Källa: Hitachi Energy