Enligt Hitachis kommunikationschef är det främst i Västerås och Ludvika som företaget växer. Foto: Arkiv/SVT

Hitachi Energy anställer personal från Northvolt

Uppdaterad
Publicerad

Efter beskedet att Northvolt drastiskt minskar antalet anställda i Sverige ser Hitachi Energy nu möjligheter att rekrytera personal.

Hitachi har tidigare meddelat att man kommer att behöva anställa 2 000 personer i Sverige för att kunna öka produktionen i takt med efterfrågan på produkter inom elöverföring.

I september varslade Northvolt 1 600 anställda på företagets alla orter om uppsägning på grund av företagets ekonomiska kris och nu ser Hitachi möjligheter att rekrytera. Det var nyhetssajten Bloomberg först med att berätta.

– Vi har deltagit på en mässa hos Northvolt som de själva arrangerade i Västerås och vi kommer att delta på en mässa i Skellefteå, säger Hitachis kommunikationschef Charlotte Lindevall till SVT.

Hur många personer rör det sig om?

– Vi har haft omkring 150-200 intresseanmälningar från Northvolt. Vi har redan gjort anställningar och vi ser att vi har flertalet intressanta kandidater i slutfasen av processer. Hur många vi kommer att kunna rekrytera från den här gruppen är för tidigt att säga, säger Lindevall.

Hur ser kompetensen ut jämfört med den som ni söker? Matchar den eller krävs utbildning?

– Vi ser att det finns matchningar i många kompetensområden, även om vi och Northvolt har olika fokusområden. Vi ser inte att det behövs någon specifik vidareutbildning utan i sådant fall är det vissa rollspecifika krav som kräver upplärning när man börjat tjänsten.

Var i landet ser ni främst att dessa skulle kunna få ett arbete hos er?

– Vi växer över hela Sverige, framförallt i Ludvika och Västerås, säger Charlotte Lindevall.

Under våren 2023 meddelade Hitachi Energy Sweden AB att man, tillsammans med företaget Petrofac, fått en order från den europeiska stamnätsoperatören TenneT värd 147 miljarder.

reporter Lotta Olin på gång- och cykelbro i Ludvika

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur påverkar Hitachis expansion Ludvika? Vår reporter ber om ditt tips. Finns det saker du känner till som vi borde lyfta eller granska? Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.