Foto: Mikael Fritzon/TT

Björnjakten avslutad – 48 björnar fällda

Uppdaterad
Publicerad

Licensjakten på björn i Dalarna avslutades under måndagen. Totalt har 48 björnar fällts. 

Det tog en knapp månad att fälla den tilldelade kvoten på 48 björnar vid 2022 års licensjakt på björn.

De sista björnarna fälldes längst upp i länets renbetsområden.

Björnar i Dalarna

Många av björnarna fälldes under jaktens första veckor. 18 björnar fälldes första dagen. Efter den inledningen lugnades tempot i avskjutningen allt eftersom. Förra året ledde en ännu snabbare avskjutning till problem med besiktningen.

”Lugnare i år”

– Det har varit lugnare i år, och inte så hetsigt som i fjol. Björnarna har inte fällts i samma takt som tidigare år. Allting har fungerat och flutit på med besiktningarna, sa Arne Söderberg, naturbevakare vid enheten för vilt på Länsstyrelsen i Dalarnas län i ett pressmeddelande i slutet av augusti.

Björnjakten pågick 21 augusti till 19 september.

Under björnjakten har det skett inventering av björn genom insamling av björnspillning, vilket görs vart femte år. Inventeringen fortsätter till 31 oktober. Spillningen skickas till Naturhistoriska museet där det tas fram en uppskattning av det totala antalet björnar i länet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Björnar i Dalarna

Mer i ämnet